Geçimini asma yaprağı toplayarak sağlayan tarım işçisi kadınlar, ağır ve uzun çalışma koşullarına dikkat çekti. Kadriye Karaçay, “Kazandığımla ancak ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Tarımda her zaman işçiler en fazla çalışır ama parayı başkaları kazanır” dedi.
Üzümün yanında asma yaprağının da önemli bir gelir kaynağı olduğu Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde, kadınlar 2 aydır aralıksız asma yaprağı topluyor. İlçeye bağlı pek çok köyde toplanan üzüm yaprağın hasadı hem ağır hem de uzun bir çalışma süreci.
‘Karanlıkta tarlaya geliyoruz’
Sabah 04:00’te tarlaya gitmek için evden çıkan kadınlar, şartlar zor olsa da ev ekonomisine katkı sunmak için mecbur olduklarını dile getirdi. Günlük 12 saat çalıştıkları halde ailedeki erkeklerin sadece kahvede zaman geçirdiğine dikkat çeken kadınlar, tarladaki yaprak toplama işinin ardından ev işlerini de omuzladıklarını söyledi. Sultan Kırak, 4 yıldır üzüm yaprağı topladığını dile getirdi. Topladıkları yaprakların fabrikalara sattıklarını belirten Kırak, kilo başına 2 TL kazandıkların kaydetti. Gece karanlığında tarlaya geldiklerini anlatan Kırık, “Yaprağın iyisini kötüsünü üzüme zarar vermeden toplamak gerekir. Erkekler siz bu işi daha iyi yapıyorsunuz deyip kendilerini kurtarıyorlar. Bizim için çalışma sezonu bahar ayında başlıyor. Ama onlar hala kahvede iki ayak üst üste atıp oturuyor. Kazandığımız para burnumuzdan geliyor. Bu sıcakların altında eve gittikten sonra da çocuklar, yemek tüm işler bizi bekliyor” dedi.
’20 yıldır tarım işçisiyim’
Yaprak toplayarak öncelikle kışlık salamura yaptıklarını ifade eden Şemsa Karagöz, yaprak toplayarak, üzümlerin daha iyi hava ve güneş ışığı almasını sağladıklarını vurguladı. Karagöz, Mardin’den 20 yıl önce göç ettiklerini anlatarak, akrabalarıyla yıllardır tarlada çalıştığını belirtti. Karagöz, “Fakirlik olmasa bu kadar çalışmazdık. Günlük kazandığımız parayla ucu ucuna bir hayatı idare ediyoruz. Kadınlar için daha zor oluyor. Tarlada çalıştıktan sonra başka işleri başlıyor. Sadece yaprak toplayamaya da gelmiyoruz, yaprak olmasa salatalık, isot işine gideriz. 20 yıldır aralıksız tarlada çalışmaktan sayısız hastalık kaptım” diye konuştu.
Kadriye Karaçay, eşinden boşandığını ve tarım işçiliği yaparak 5 çocuğuna baktığını anlattı. Özellikle asma yaprağı toplamanın bahar aylarında yoğun olduğuna dikkat çeken Karaçay, şunları söyledi: “Bazen 2 kızımla birlikte çalışmaya geliyoruz. Kazandığımla ancak ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Tarımda her zaman işçiler en fazla çalışır ama başkaları asıl parayı kazanıyor. Havaların çok sıcak olması ve çok erken insanı bezdiriyor. Ama yapacak başka seçeneğimiz yok, ancak tarım işçiliği yaparak geçinebiliriz.”