AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ekonomi ağırlıklı hazırlanan yeni Torba Yasa’nın ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, şirketlerin borçlarının yapılandırılması, varlık barışının süresinin 31 Aralık 2019’a kadar uzatılması, TCMB’nin “yedek akçe”sinde düzenleme yapılması ve yurt dışına çıkış harcının 50 liraya çıkarılması sözkonusu.
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ekonomi ağırlıklı hazırladıkları yeni Torba Yasa’nın ayrıntılarına ilişkin Meclis’te açıklama yaptı. Yeni Torba Yasa’ya göre, varlık barışı 6 ay daha uzatılacak, yurt dışına çıkış harcı 15 liradan 50 liraya çıkarılacak, klonlanmış IMEI ile kullanılan telefonlar 250 lira karşılığında sisteme entegre edilecek.
Ayrıca Merkez Bankası Kanunu’nda da değişikliğe gidilerek, “Yedek Akçe” olarak ayrılan oranlar Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilecek. Muş, konuya ilişkin olarak, “Kanunda belirtilen düşüşler yapıldıktan sonra yüzde 10 olarak yedek akçenin ayrılmasını teklif ediyoruz” dedi.
‘Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması hukuka uygundur’
AKP’li Muş, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasına ilişkin yapılan eleştirilere de yanıt verdi.
375 sayılı KHK’nın ek 35. maddesini kaynak gösteren Muş, “Kamuoyunda cuma gününden itibaren Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alımının hukuksuz, kanunsuz olduğu ile alakalı pek çok açıklama yapıldı. Bunlar doğru değildir. Cumhurbaşkanı’na böyle bir yetki sunulmaktadır. Yapılan uygulama hukukidir. Herhangi bir tartışma söz konusu değildir” diye konuştu.
Muş’un açıklamasının devamı şöyle: “Gene zorunlu karşılıklarla ilgili pasif tarafında değil, aktif tarafına da bakmak suretiyle bu karşılıkların belirlenmesi adına Merkez Bankası’na bazı yetkiler vermeyi teklif ediyoruz.
Mali sistemde düzenleme
Mali sistemde bulunan firmaların borçlarının yapılandırılması için bir düzenleme getiriyoruz. Geçmiş dönemde İstanbul Yaklaşımı olarak yapılan buna benzer bir sistem kurulmasını öngörüyoruz. 2 yıllık sürede şirketler kanunda belirtilen şartlar ve çerçeve içinde şirketlerin müracaat etmesi halinde belli başlı teşvikler olacak ve borçlar bankalar tarafından yapılandırılacaktır. Burada bir çerçeve anlaşması ortaya konacaktır.”