DEDAŞ, kayyum döneminde biriken elektrik borçları nedeniyle mahkeme kararına rağmen bir kez daha MARSU’nun elektriklerini kesti. Mardin’e 2 gündür su verilemiyor.
Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimlerinde kayyum yönetiminden Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesinin ardından Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) üçüncü defa belediye iştiraki olan Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) sularını kesti. Kayyum yönetiminde biriken elektrik borcunu gerekçe yapan DEDAŞ’ın kesintisi nedeniyle kente 2 gündür su verilemiyor.
MARSU’nun elektriğinin kesilmesi daha önce yargıya taşınmış, Mardin 1. Asliye Hukuk Mahkemesi “İdari tedbir kararı” vermişti. Mahkeme kararında kesintinin 850 bin kişiyi ilgilendirdiğini ve “telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini” gerekçe göstermişti.
Ancak buna rağmen elektrikleri yeniden kesen DEDAŞ, konuya dair henüz bir açıklama yapmış değil. DEDAŞ’ın yanı sıra HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi ve MARSU’dan da konuya dair herhangi açıklama yapılmadı. Ulaştığımız belediye yetkilileri sadece sorunun giderilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Mardin Büyükşehir Belediyesi, kayyum döneminde DEDAŞ’a 96 milyon TL borçlandırılmıştı. Alınan kredilerle DEDAŞ’ın borcunun 80 milyon TL’lik kısmı ödenirken, 16 milyonluk kısmının ödenmesi için de belediye ile DEDAŞ arasında yapılan görüşmelere rağmen belediye yetkilileri sonuç alamadı.
DEDAŞ’tan açıklama
Mahkeme kararına rağmen MARSU’nun elektriklerini keserek Mardin’e iki gündür su verilememesine sebep olan DEDAŞ, yaptığı açıklamada kesintinin yeni borçlara ilişkin olduğunu öne sürdü.
Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) elektriklerini keserek, kente su verilememesine neden olan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ., konuya dair iki gün sonra açıklama yaptı.
DEDAŞ’tan yapılan açıklamada, kesintinin yeni borçlarla ilgili olduğu, daha önce Mardin 1. Hukuk Mahkemesi’nin verdiği “idari tedbir” kararının söz konusu kesintiyi ilgilendiren borçlarla alakalı olmadığı öne sürüldü.
Açıklamada, belediyenin elektrik borcunun düzenli ödenmediği için 96 milyon liraya ulaştığı belirtilirken, borcun kayyum dönemine ait olduğu konusunda tek bir ibare dahi yer almadı.
Borç miktarının yüksekliğinin hizmetin devamlılığını aksatmaya başladığını ileri süren DEDAŞ, “Mardin Büyükşehir Belediyesi arasında Bakanlıkların da iştirak ettiği bir protokol ile borcun 80 milyonluk kısmının İller Bankası payından kesilmesi konusunda anlaşma yapıldı. Ancak yapılan protokole ve son ödeme tarihinin defalarca uzatılmasına rağmen beklenen ödeme yapılmadı. Yaşanan tutum nedeniyle Dicle Elektrik pompa istasyonlarının enerjisini kesti. Ancak vatandaşların zarar görmemesi için gece saatlerinde yine enerji verildi” dedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından mahkemeye yapılan başvuru üzerine mahkemenin ‘idari tedbir’ kararı aldığına da değinilen açıklamada, “Mahkeme kararından sonraki sürece ait elektrik borçları da ödenmemeye başlandı. Bu süreçteki elektrik borcunun birikmesi ve bir türlü ödenmemesi üzerine Dicle Elektrik, kesme uyarısında bulundu ancak bu uyarılar da göz ardı edildi. Bunun üzerine tüm ikaz ve uyarı yollarını tüketen Dicle Elektrik, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ait sulama pompalarının elektriğini mevzuat doğrultusunda yeniden kesti” denildi.
Belediyenin ödeme yapma niyetinin olmadığı iddiasında bulunan DEDAŞ, şunları öne sürdü: “Ödenmeyen elektrik borcu katlanarak artmaktadır. Mahkeme kararının ardından oluşan yeni borçlar ödenmediği için mevzuat doğrultusunda hareket edilmiş ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin su pompalarına ait enerji kesilmiştir. Kesme işlemi tamamen mevzuata uygundur.”