Yerel seçimler sonrasında Türkiye siyasetine yeni bir partinin gireceğine dair tartışmalar giderek artmaya başladı. Seçimler öncesinde eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 31 Mart seçimlerinin ardından yayınladığı 15 sayfalık “manifesto” ve AKP’nin yenilenen 23 Haziran İstanbul seçimlerini kaybetmesinin ardından ise sistem tartışmaları hız kazandı. Katıldığı çeşitli programlarda eleştirilerinin dozunu arttıran Davutoğlu’nun yeni bir parti kuracağı iddiaları dillendirilmeye başlandı. Yeni parti tartışmalarına ilişkin AKP içinden önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının dışında çok değerlendirme yapılmadı. Yeni parti kuracağı tartışmaları ile gündeme gelen Davutoğlu’na en sert eleştiri MHP’den geldi. MHP Lideri Devlet Bahçeli, haftalık olağan grup toplantısında Davutoğlu’nun açıklamalarıyla ilgili “Eski Başbakanın sistem eleştirileri talihsizliktir, trajikomiktir” dedi. Davutoğlu’nun Elazığ’daki konuşmasında “Bugün susma vakti değildir” sözlerini de hedef alan Bahçeli, ‘“Ya yeni bir hal ya da izmihal’ diyen zatın ‘bugün susma vakti değildir’ demesi manidardır. Bugüne kadar sanki hiç konuşmamış birisi gibi sızlanan eski siyasetçinin ülkenin başına ne çoraplar ördüğü ortadadır” dedi.
Davutoğlu’nun açıklamalarına sert tepki gösteren Bahçeli’ye, eski milletveki Ayhan Sefer Üstün’den yanıt geldi. Üstün, Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuştu. “Arızalı” yeni sistemden en fazla MHP’nin istifade ettiğine dikkat çeken Üstün, “Sayın Davutoğlu’nun söylemleri hem AK Parti içerisine hem de Türkiye kamuoyuna yönelik. Burada bir değerlendirme yapılacaksa öncelik AK Parti içerisinden gelmesi beklenir ama ses alakasız bir yerden MHP Genel Başkanı’ndan çıkıyor. Neden? Çünkü yukarıda arızalarını işaret ettiğimiz sistemin kurgulanmasında ve bu sistemle birlikte gelen ittifak yapılanmasında en fazla Bahçeli’nin katkısı ve faydalanması var. Bu sistemle gelen ittifaktan en fazla MHP istifade etmiştir. MHP adeta AK Parti tabanına hortum bağlamış gibi AK Parti tabanını kendine doğru çekiyor. Üç tane dahi miting yapmadan AK Parti’den devşirdiği oylarla gücünü korumaya çalışıyor. MHP tabanının önemli bir kısmı İYİ Parti’ye gitmiş. Bir kısmı da dışarıda bekliyor. AK Parti’den devşirdikleri seçmenle ayakta kalabilmişler. Bu arada maalesef AK Parti söylemleri de MHP’lileşmiş. Onun içinde bu duruma işaret edene saldırıyor. İstiyor ki AK Parti aleyhine yürüyen bu ilişki duyulmasın, görülmesin” dedi.
‘Revizyon gerek’
“Yeni sisteme” ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Üstün, “Güçlü Meclis, güçlü Hükümet” denirken tam aksine son derece güçsüz bir Meclis yapısıyla karşı karşıya kalındığını belirtti. Üstün, “Gelinen noktada sistem tıkanmış görünüyor” dedi, siyasilerin içinde olduğu esaslı bir revizyon gerektiğini söyledi. Üstün, revizyonun bir ihtiyaç olduğunu belirterek “Anayasal bütünlük içerisinde, anayasada ki aksayan maddeler revize edilerek işe başlanmalı” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ