Sea-Eye isimli yardım örgütünün Akdeniz’de görev yapan yardım gemisi ‘Alan Kurdi’ 65 mülteciyi boğulmaktan kurtardı. Ancak İtalya, Lampedusa adasına doğru yolu çıkan gemiye sınırlarını kapattı.
Batı Avrupa’ya ulaşmak amacıyla Libya’dan botla yola çıkan 65 mülteci 12 saat boyunca Akdeniz’deki uluslararası sularda mahsur kalmıştı. Herhangi bir GPS cihazı olmayan botun yardımına merkezi Sea-Eye isimli yardım örgütünün Akdeniz’de görev yardım gemisi ‘Alan Kurdi’nin ulaştığı öğrenildi.Gorden Isler idaresindeki gemi Akdeniz’de mahsur kalan 65 mülteciyi kurtardı. 80 mil uzaklıktaki İtalya’nın Lampedusa adasına doğru harekete geçen ‘Alan Kurdi’ye Roma yönetimi sınırlarını kapattı. İtalya İçişleri Bakanlığı dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada geminin önce Malta ve Tunus’un kara suları üzerinden geçeceğini, bu yüzden öncelikli olarak bu ülkelerin gemiyi kabul etmeleri gerektiğini bildirdi. Bu arada geminin kurtardığı mültecilerin İtalya’ya kabul edilmesi için Alman Dışişleri Bakanlığı da devreye girdi. Dün akşam saatlerinde açıklama yapan bakanlıktan bir sözcü “Krizin en hızlı şekilde çözülmesi için uğraşıyoruz. Öncelikli olarak geminin güvenlikli bir limana yanaşması ve mültecilerin de ülkeler arasında dağıtılması gerekiyor” diye konuştu.
Alan Kurdi kimdir?
Geçtiğimiz Şubat ayında merkezi Almanya’nın Regensburg kentinde bulunan Sea-Eye isimli bir yardım kuruluşu Akdeniz’de görev yapan “Professor Albrecht Penck” isimli geminin adını ‘Alan Kurdi’ olarak değiştirmişti. Kuzey Doğu Suriye’den Avrupa’ya geçmek isterken Bodrum açıklarında cansız bedeni bulunan Alan Kurdi, on binlerce mültecinin sembolü haline gelmişti. Kobanili olan Kurdi ailesi Eylül 2015’te botla Yunanistan’ın Kos adasına doğru yola çıkmıştı. Ancak bot bir süre sonra sert dalgalar karşısında batmış, Alan Kurdi’nin dışında kardeşi Galip, annesi Rehan ve bottaki 9 kaçak göçmen boğularak can vermişti.
DIŞ HABERLER