Kuzey ve Doğu Suriye’de IŞİD’in masaya yatırılacağı ve 3 gün sürecek olan forum başladı. Çok sayıda katılımcının yer aldığı forumda, IŞİD’in uluslararası bir mahkemede yargılanması talebi öne çıktı.
Kamışlo’ya bağlı Amude ilçesindeki Beylesan salonunda, Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (NRLS) “IŞİD: Engel ve yüzleşme boyutu” adıyla düzenlediği ve 3 gün sürecek forum dün başladı. Dünyanın farklı yerlerinden foruma katılmak için gelen gazeteci, akademisyen, siyasetçi, araştırmacı ve inanç temsilcilerinden yüzlerce kişi NRLS üyeleri tarafından karşılandı. Forumda, IŞİD’in işlediği suçlar, YPG-YPJ ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’e karşı mücadeledeki rolü, IŞİD’in kadın ve çocuklara yönelik hak ihlallerine ilişkin Kürtçe, Arapça ve İngilizce broşürler dağıtıldı. Forumda ayrıca Arapça, Kürtçe, İngilizce ve benzeri dillerde tercümanlar da yer aldı.
Sonrasında forumun açılış konuşmasını yapan NRLS Üyesi Ehmed Sîno, “IŞİD çetelerinin Kürt halkı başta olmak üzere bölge halklarına karşı işlediği suçları ortaya çıkarmak adına isteğimiz, Suriyeli tüm halkların bu foruma katılması yönündeydi” dedi. Forumun amacının bölge güvenliği korumak için bir strateji belirlemek ve IŞİD’e karşı mücadele için görüş ve öneriler ortaya koymak olduğunu belirten Sino, “Dünya ülkeleri birlik olup IŞİD çetelerine karşı mücadele etmeli” dedi. Forum sayesinde halk değerlerinin savunulacağını belirten Sîno, IŞİD’in halklara karşı işlediği insanlık suçlarının gün yüzüne çıkartılacağını ve bunun için gerekli yöntemlerin belirleneceğini dile getirdi. Sîno, “IŞİD’lilerin uluslararası sözleşmeler ve hukuka göre yargılanması konusunun tartışılması ve bu konuda uluslararası kamuoyuna düşen görevlerin somutlaştırılması adına bu forum büyük bir fırsattır” diye konuştu. Sino’nun açılış konuşmasının ardından IŞİD’in ortaya çıkışı, gelişimi ve ilişkilerini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.
Tanıklar anlattı
Gösterimden sonra ise Şengal, Türkiye, Kobani, Fransa, Irak ve Ürdün’de IŞİD terörüne tanık olanlar konuşma yaptı. Tanıklar, konuşmalarında çetelerin Kuzey ve Doğu Suriye’de yargılanması talebi ön plana çıktı. Şengalli Ezidi kadın Makbûla, IŞİD’in yenilgisinden dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını belirterek “Yaşadığım sürece IŞİD terörünü unutmayacağım” dedi. Katliamın tüm dünyanın gözü önünde yaşandığına dikkat çeken Makbûla, “Bu katliamlara bizzat tanık olduk. Bu çeteler köle olarak satma, tecavüz, katliam gibi insanlık suçları işledi. 4 yıl boyunca çetelerin elinde esir olarak tutuldum. Gözlerimizin önünde onlarca insanı öldürdüler. Ezidiler her zaman IŞİD çetelerinin hedefi oldu. Rakka’dan Afrin’e Ezidilerin varlığına dönük kirli uygulamalar devam etti. Zindanlarından kaçıp DSG’ye sığındık” diye konuştu.
‘İntikamını aldık’
Şengal’de IŞİD’in katliamına tanık olan Suat Mirad Xelef Imra ise IŞİD’in zulmünü şu sözlerle anlattı: “Bir süre zindanlarında kaldıktan sonra Suriye’ye getirildik. Binlerce kadın ve çocuk IŞİD yüzünden yaşamını yitirdi. Zindandan çıkarıldıktan sonra onlarca kez köle olarak satıldık. Binlerce kadın ve çocuk köle olarak satıldı. DSG savaşçıları sayesinde IŞİD çetelerinden kurtulduk. Yüzlerce DSG’li, bizleri kurtarmak için canlarını verdi. Kurtarıldıktan sonra Ezidilerin intikamını almak için YJŞ’ye katıldım. IŞİD’e karşı mücadele ile binlerce Ezidi kadının intikamını aldık. Burada bir isteğimiz var. IŞİD, tarafından yenilgiye uğratıldı. Biz de IŞİD’in burada yargılanmasını istiyoruz.”
Uluslararası mahkeme talebi
Suruç katliamında yaralanan Sibel Işık söz aldı. Işık, katliama ilişkin şunları dile getirdi: “Bizler Kobani’nin inşası için oradaydık. Kobanili çocukların yaralarına merhem olmak için oraya gidiyorduk. Ancak 5 dakika önce birlikte gülüp halaylar çektiğimiz arkadaşlarımızın kanları içerisinde kaldık. IŞİD ve onun zihniyetinin bir kez daha hortlamaması için bu kişilerin cezalandırılması gerektiğini belirtiyoruz. Bunun için de onların bile adil yargılanabileceği uluslararası bir mahkemenin kurulması gerekiyor. Bu bütün insanlığın önündeki görevdir.” IŞİD’in 25 Haziran 2015 tarihinde Kobani’de gerçekleştirdiği katliamda iki kardeşini kaybeden Alcîn Îbrahim de IŞİD’lilerin Kobani’de büyük bir vahşet gerçekleştirdiğini ve cezasız kalmaları durumunda bu eylemlerin devam edeceğini söyledi. Alcîn Îbrahim de “Bizler bu kişilerin başka yerde yargılanmalarına karşıyız. Kesinlikle IŞİD’liler burada, hatta Kobani’de yargılanmalılar” sözlerine vurgu yaptı.
IŞİD tarafından yakılarak katledilen Ürdünlü pilot Mûaz Kesasba’nın kardeşi Cewat Kesasba da Skype aracılığıyla foruma katıldı. Kesasba, “IŞİD için şeffaf bir yargılama yapılmalı ve uluslararası bir yargı süreci takip edilmelidir. Çetelerin yargılanmasında müdahil olmayı istiyoruz. İnsanlık düşmanlarının yargılanması talebimizdir” dedi.
Fransa’nın Nice kentinde IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamda yaralanan Alice Daif ise, IŞİD’in bütün dünya için büyük bir tehlike olduğunu belirterek, söz konusu kişilerin cezasız kalmaması gerektiğini kaydetti. Uluslararası basın kurum ve kuruluşlarının takip ettiği foruma Bernard Koşner, Pîter Nop, Ardiyan Şarjofêskî, Dr. Brayan Williams, Ilîzabet Dîgrî Warnir, Jan Şarl Bîzar, Hayko Bağdat, Ergün Babahan, Fehim Taştekin ve Hüda Kaya gibi birçok isim katıldı.
KAMIŞLO