Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nün şirketler için birikim yolu olarak ele alındığı anlaşılmakta. BM tarafından Türkiye’de yapılan etkinlikler, bu durumu açığa çıkartmaya yetmektedir
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen iklim zirvelerinde olduğu gibi bu durumdan şirketlerin yararına sonuçlar elde etme uygulaması, ‘çölleşmeyle mücadele’ iddiasında da sürmekte olduğu görülmektedir. BM tarafından ‘17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’ 25 yıl önce kabul edilmişti. Bu kapsamda BM üyesi bazı ülkelerin de katılımıyla Türkiye’de 17-23 Haziran günlerinde bir dizi etkinlik düzenlendi. Bu etkinliklerden birisi ise çölleşmeye başlayan ve kısa vadede çölleşeceği kabul edilen havza olan Konya’da yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından Konya’da gerçekleştirilen teknik geziye Afrika ve Orta Asya’daki 20 ülkeden orman ve çevre meslek gruplarına mensup yaklaşık 70 kişi katıldı.
Katılım Afrika ve Asya’dan
Gezi programına; Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahilleri, Eritre, Etiyopya, Nijer, Nijerya, Senegal, Somali, Sudan, Tunus, Gine, Gana, Güney Afrika, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’dan temsilciler ile Bakanlık ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi temsilcileri katıldı. Damla sulama sisteminin yaygınlaştırılarak suyun tasarruflu kullanımını sağlayan kooperatif destekli organizasyon gibi konularda Konya Şeker yetkililerinden bilgi alan BM delegasyonu, kurgulanan ekosistem konusunda bilgi paylaşımı ve farklı ülkelerde hayata geçirilmesi için Konya Şeker yetkilileriyle diyaloğu devam ettirme konusunda yetkililerle mutabık kaldıkları açıklandı.
Toplantı pazarlama hedefli
Erezyon sorununun ele alınmadığı anlaşılan etkinliklerde zaten çölleşmeye başlamış ve ortaya konan uygulamalardan herhangi bir sonuç alınmamış su uygulamalarını, çölleşme bağlamında değerlendirilmesi farklı bir içeriğe işaret etmiştir. Konya Şeker üzerinden propagandası yapılan damla sulama sisteminin uygulanması noktasında Türkiye’nin amacının bu işi yapan şirketlere iş alanı açma gayreti taşıdığı ve bu bağlamda üretilen ürünlerin pazarlanmasının amaçlandığı toplantıların içeriğinden anlaşılabilmektedir. Çölleşmenin sadece tarımsal üretimlerde aşırı kullanılan suyla gerçekleşmediği, enerji üretim tesislerinin kullandığı aşırı suların Konya Havzası’nda ve özellikle Karapınar’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Suyu olmayan ve hızla çölleşen bölgede sadece enerji üretecek organize sanayi bölgesi kuruluyor olması, çölleşmeyle bir mücadelenin ortada olmadığını açıkça ortaya koymaktadır.
Dünyanın üçte biri çölleşti
Yaşanan küresel ısınma ve buna bağlı gelişen iklim krizinin ve arazilerin amaç dışı kullanımı nedeniyle, arazi bozulmaları hızla gerçekleşiyor. Dünya yüzeyinin üçte biri veya bir başka deyişle 4 milyar hektarı aşkın arazi çölleşti veya çölleşme sürecine girdi. Toprağa bağımlı yaşayan 1.2 milyarı aşkın insanın hayatı kurak alan ekosistemlerine ve buralarda üretilen ürünlere bağımlı iken, BM’nin ortaya koyduğu yaklaşımların bu sorunu çözmekten çok uzak olduğu görülebilmekte. BM’nin birçok uygulamasında olduğu gibi, çölleşme sorununda da sermaye çevreleri için nasıl bir birikim yolu yaratabilir noktasında hareket ettikleri görülebilmektedir.
Türkiye çölleşiyor
Çölleşme, sermaye etkinlikleri ve iklim değişikliği gibi nedenlerle ortaya çıkan bir toprak bozulmasıdır. Arazilerin amaç dışı kullanımı, var olan su kaynaklarının enerji vb. üretimelere bağlanması, plansız tarım uygulamaları, ormansızlaşma vb. faaliyetler verimli toprakları kurak topraklara çevirmektedir. Verimli topraklar yok oldukça da kırsal alanda yaşam zorlaşmakta, köyden kente göç kaçınılmaz olarak artarken, kentler aşırı nüfusa boğularak işsizler ordusu yaratılıp, ucuz emek gücü yaratılarak bu durumun sermaye lehine düzenlendiği görülmektedir. Türkiye’nin yer aldığı Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde kuraklık artışı ve tarımsal verimde düşüş bilim insanlarının hazırladığı raporla da yer almaktadır. Küresel ısınmanın zararlı etkilerini ilk önce ve en şiddetli biçimde bu bölgelerin yaşayacağına dikkat çekilmektedir.
EKOLOJİ SERVİSİ