Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şubesi, Bakırköy Belediyesi tarafından 43 işçinin işine son verilmesini protesto etti
Bakırköy Belediyesi Tiyatro Müdürlüğünde çalışan 4’ü oyuncu, 9 işçinin işine son verildi. 14-15 Mayıs tarihlerinde işlerine son verilen işçilerin, işten çıkarılmasına hiçbir gerekçe gösterilmediği belirtildi. 28 Haziran günü de 34 işçi “resen emeklilik” adı altında işten çıkarıldı.
İşten çıkarılmalara ilişkin Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şubesi, Bakırköy Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama yapan Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir, “Belediye-İş Sendikası olarak üyelerimizin gelecek kaygısından uzak, insanca yaşanılacak bir ücreti almaları gayreti içerisindeyiz Bakırköy Belediyesi yönetiminde; demokrasiden, ‘hak, hukuk, adalet’ ve emekten yana olduğunu ifade eden bir yönetim iktidardadır” dedi.
‘Herkese iş, aş’ söylemde kaldı
Belediye yönetiminin uygulamalarıyla çeliştiğini dile getiren Özdemir, “Herkese iş, herkese aş’ söyleminin karşılığı Bakırköy Belediyesi’nde işten atmaktır. Bakırköy Belediye Tiyatro Müdürlüğü çalışanı üyelerimizden 4’ü oyuncu, 5’i idari personel olmak üzere 9 işçi arkadaşımız hiçbir gerekçe gösterilmeden 14-15 Mayıs 2019 tarihinde işten atılmıştır. 28 Haziran 2019 Cuma günü alelacele 34 işçi arkadaşımız daha, hukuksuz bir şekilde ‘resen emeklilik’ gibi tek taraflı bir gerekçe ile işten atılmıştır” diye konuştu.
İşten çıkarmalar keyfi
Özdemir, belediyenin işten çıkarmalara ilişkin “belediye ekonomik zorda” diye iddiaları ileri sürdüğünü kaydederek, “Peki, bu hukuksuz uygulamayla belediyeye yüklenen maliyeti hesap edememiş bir yönetim, işçileri işten atarak tasarruf ettiğini mi düşünmektedir? Bakırköy Belediyesinde işveren ve sendika temsilcilerinden oluşan bir ‘işçi disiplin kurulu’ vardır. Toplu sözleşme ceza cetveli yıllardır uygulamadadır. İşten atılan üyelerimizle ilgili işten atmayı gerektirecek bir suçları var ise neden konu ‘disiplin kurulu’na getirilmemiştir. Suçları yok ise neden işten atılmışlardır? Bakırköy Belediyesi’nde hukuk mu ön plandadır, keyfilik mi?” diye sordu.
‘Tehdit ediliyoruz’
Belediyenin işçiler üzerinde mobbing uyguladığını belirten Özdemir, “Hiçbir yasa, alt yapısı olmamasına rağmen tiyatro müdürlüğü kadrosunda bulunan üyelerimize her yıl Mayıs ayında giriş çıkış yapılmaktadır, bu durum üyelerimiz açısından baskı aracıdır. Üyelerimiz her yıl işsizlik korkusuyla karşı karşıyadır. Bunun adı mobbing değilse nedir?” dedi.
‘Sosyal haklarımızı talep ediyoruz’
Maaşların zamanında ödenmediğini söyleyen Özdemir, şöyle devam etti: “Üyelerimizin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile kazanılmış 6 aylık sosyal hakları birikmiş, ödenmemektedir. İşçi arkadaşlarımızın ücretleri gecikmeli ödenmekte bu sebeple üyelerimizin kredi borçları takibe düşmekte, faiz ödemektedirler. Bakırköy halkına yıllarca emek verdikten sonra 2019 yılının başından 14 Haziran’a kadar 20 işçi arkadaşımız kendi isteğiyle emekli olmuşlar ancak halen kıdem tazminat sosyal haklarını alamamışlardır. Bakırköy Belediyesi emekçilerinin yaşam kalitesini yükseltmek için TİS’te yer alan sosyal haklar bir an önce ödenmelidir. Kısacası söylemleriyle uygulamaları çelişen bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya olduğumuz açıktır” diye konuştu.