Meclis Genel Kurul’da görüşülen, Tapu ve İmar Kanunu başta olmak üzere birçok kanunda düzenlemeyi öngören torba yasa teklifine CHP, HDP ve İYİ Parti muhalefet şerhi düştü. Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden teklife göre, taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmeler, tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları halinde, taraf iradeleri resmi görevliler tarafından ayrı ayrı alınarak sözleşme tamamlanabilecek. Teklif ayrıca, arazi ve arsaların dağıtımı sırasında alınacak düzenleme ortaklık payları, yüzden 40’tan yüzde 45’e çıkarmayı, metruk yapılar ile bir kısmı veya tamamı yıkılacak derecede tehlikeli olan yapılar, belediye veya valilikçe yıkılabilmesini öngören ve yapılaşmamış parsellerin belirli şartlarla açık otopark olarak kullanılabilmesini öngören bir dizi düzenlemeyi içeriyor.
‘Yerel yönetimler devre dışı’
CHP tarafından verilen 4 kanun teklifinin söz konusu yasa teklifi ile birleştirilmemesinin eleştirildiği şerhte, “Bir siyasi parti grubuna mensup milletvekillerinin teklifi gündeme alınırken diğer bir siyasi parti grubuna mensup milletvekillerinden gelmiş olan kanun tekliflerinin gündeme alınmaması, yasa yapma sürecinde şeffaflığın değil, partizanlığın olduğunu ve yeni sistemle daha güçlü olacağı söylenen parlamentonun iddia edilenin aksine son derece zayıf olduğunu göstermektedir” ifadelerine yer verdi. CHP şerhte, “Yerel yönetimleri devreden çıkararak, yetkilerini kısarak, gelirlerini azaltarak ve ortak aklı işletmeyerek hükümetin sorunları çözemeyeceği açıktır” denildi.
‘Yeni rant alanları’
HDP’nin şerhinde ise söz konusu yasa teklifi ile hak sahiplerinin haklarının çoğunun hakkının elinden alındığı eleştirisi getirilerek, “Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile değiştirilen bütün kanunlarda uyum yasaları adı altında halkın tarlasına, bağına, bahçesine ait tasarrufların Cumhurbaşkanlığı tarafından izne tabi tutulmasıdır” denildi. HDP verdiği şerhte, teklifin kent ve doğa yağmasını kolaylaştıran bir stratejinin de izlendiğini belirtti. Şerhte, teklifin imar, plansız kentleşmeye, yeni rant alanlarının açılmasını da sağladığına da vurgu yaptı. İyi Parti ise teklifin eksik ve tartışmalı yönlerinin olduğunu belirttiği şerhte, teklifin kamuoyunda yeterince tartışılmadan aceleci ve sağlıksız bir süreçte yürütüldüğü belirtilerek, “Ben yaptım oldu” eleştirisi getirildi.
ANKARA