Ağır şartlar altında yapılan sera çiftçiliği zorlanıyor. Mersin’in Kazanlı Bölgesi’nde bulunan birçok örtü altı sera yetiştiricileri, tarım politikalarından dolayı iflasla karşı karşıya
Yüzde 80’i çiftçilikle uğraşan Mersin’in Kazanlı bölgesi halkının durumu ağırlaşıyor. Çiftçiler, bankalara olan kredi borçları, yüksek girdi maliyetleri ve pazar sıkıntısından dolayı zor günler yaşıyor. Akdeniz Örtü Altı Üreticileri Birliği Başkanı Tansel İzgi, sera işletmelerinin içinde bulunduğu zor koşullara dikkat çekti.
Seralar kapanıyor
Çocukluğundan beri çiftçilik ile uğraştığını ve ilk defa böylesi zor durumda kaldıklarını anlatan İzgi, bölgede çiftçiliğin bittiğini ve seraların tek tek kapandığını dile getirdi. Yaşanan sorunların hükümetin politikalarından kaynaklandığını aktaran İzgi, “Bugün bölgedeki çiftçilerin hemen hemen hepsi bankalara borçlu. Borcunu ödeyemeyecek duruma geldi. Çiftçi üretmek için alacağı gübre, tohum ve benzeri birçok şeyi çok pahalıya alıyor. Pazarda da üretilen mallar satılmıyor. Ondan dolayı çiftçi de bugün üretmiyor artık. Bölge arazilerinin yüzde 50 ile yüzde 60’ı boş ve kullanılmamakta” dedi.
İflaslar artıyor
Çiftçinin son birkaç yıldır çok ağır şartlar altında ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten İzgi, 2016’da Mersin’de yaşanan sel felaketi ile adeta yok olduğunu söyledi. İzgi, “Sel felaketi sonrası borçlu olan çiftçi iflas etti. Çiftçi sürekli umutla ayakta durmaya çalışıyor” diye konuştu.
Girdiler çok pahalı
Girdi maliyetlerine dikkat çeken İzgi, sera için gerekli olan malzemelerden örnekler vererek şöyle devam etti: “Bakın bir tohum olmuş 3 TL. Dönüm maliyeti 6 bin TL peki bu üretici ne kazanacak? Tohum son yıllarda yüzde 130-140 oranında zamlandı. Naylon olmuş 18 TL ila 20 TL. Yine dönüm bazında naylonun metrekaresi 3 bin TL ile 4 bin TL. Biz artık dayanamıyoruz. Bu dönem çiftçiler için son aşamadır diyebilirim. Biz çiftçiler, şu an üretimden tamamen uzaklaştık.”
MERSİN/MA