Diyarbakır’da kadınların başvuru adresi olma kamacıyla Şiddet Mücadele Ağı kuruldu. Ağdaki kadınlar, ‘Bu ağın işlevselliğini toplumun desteği ile çözüm mekanizmaları belirleyecek’ dedi
Şiddet Mücadele Ağı, Diyarbakır’da çalışma yürüten emek örgütleri ve meslek odalarıyla birlikte kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla kurulan bir platform. Rosa Kadın Derneği, Baro Kadın Hakları Merkezi, Baro Çocuk Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES imzasıyla oluşturulan Ağ, 7 Mart’ta kuruluşunu kamuoyuna deklere ettikten sonra çalışmalarına başladı. Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Ruken Ergüneş ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi Arin Zümrüt, Şiddet Mücadele Ağı’nın kurulma amacı, işleyiş ve hedeflerine dair konuştu.
‘Şiddet hepimizin sorunu’
Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte kadın kurumlarının kapatılmasıyla, şiddetle mücadele alanında ciddi bir boşluğun oluştuğunu belirten Ruken Ergüneş, bu boşluğu doldurmak adına Rosa Kadın Derneği’ni kurduklarını aktardı. Daha organize ve kolektif çalışma yürütme adına da bir protokol imzalayarak Şiddet Mücadele Ağı’nı kurduklarını ifade eden Ergüneş, “Şiddet Mücadele Ağı’na gelen her bir başvuruda psikolog ve avukat desteği, fiziksel bir şiddetse sağlık alanından arkadaşlarımızın desteğine başvurarak çok daha çabuk organize olarak sonuç alabiliyoruz. Başvuru alındığı gibi yapılması gerekenler ne ise hemen organize olup kurumlara yönlendiriyoruz ve çözüm üretebiliyoruz” diye belirtti.
‘Başvuran çok kadın var’
Arin Zümrüt ise, coğrafya gereği tüm yaşananların bir çatışmaya tanıklık etmekle geçtiğini belirterek, devlet şiddetinden erkek şiddetine her türlü şiddetin mağduru olduklarını vurguladı. “Bir şeylerin değişmesi için her kurumun örgütlü bir şekilde ses çıkarması gerektiğine inandığımız için bir araya geldik” diyen Zümrüt, şunları kaydetti: “Hangi kadın hangi saatte neye ihtiyaç duyuyorsa o an yönlenebileceği bir yer göstermek ilk hedefimiz. Kadın eğer kalabileceği bir yer arıyorsa bir yer ayarlamak, hukuksal yardım talep ediyorsa bununla ilgili avukat arkadaşlara yönlendirmek, sağlık alanında bir destek talep ediyorsa sağlıkçı arkadaşlarımıza yönlendirmek, çok kapsamlı ve her kurumla bir protokol oluşturacak şekilde yapmayı planlıyoruz. Bu konuda bize başvuran çok fazla kadın var. Bu ağın işlevselliğini belirleyecek olan toplumun desteği, kurumların hızla katılım sağlaması ve çözüm üretme mekanizmasının işlemesidir” dedi.