Uluslararası derecelendirme kurumu Moody’s, son bir haftada Türkiye hakkında açıkladığı üçüncü raporda, 11 Türk şirketinin kredi notunu düşürdü. Gerekçe olarak da ülkedeki siyasi durum gösterildi. Söz konusu şirketleri Türkiye’nin önde gelen 500 sanayi kuruluşu arasında olması dikkat çekiyor. Bunlardan TÜPRAŞ, üretim, satış, karlılık ve katma değer yaratmada ilk sırada yer almaktaydı. Kurum tarafından yapılan açıklamada, şirketlerinin notunun düşürülmesinin Türkiye’nin notunun düşürülmesiyle doğrudan bağlantılı olduğu belirtildi.
Yazılı bildiride, “Notlandırılan şirketlerden birçoğu ihtiyatlı finansal politikaya, sağlıklı bilançoya ve döviz geliri içeren güçlü iş profiline sahip. Bu şirketlerin kredi göstergeleri daha yüksek notlara işaret ediyor. Ancak şirketlerin notları, yabancı para cinsi tahvil tavanı ile sınırlandırılıyor çünkü bu şirketler Türkiye’nin siyaseti, hukuku, maliyesi ve mevzuatı ile doğrudan ilişkili” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ülkedeki risklerden biri olarak, hükümetin döviz rezervlerini korumak amacıyla bu şirketlerin yabancı para kaynaklarına erişimlerini kısıtlayabileceği örneği verildi
En büyüklere uyarı
7 şirkete ait notun B1’e düşürüldüğünü ve görünümün ‘negatif’ tutulduğunu bildiren Moody’s, 4 şirketin notunun ise B1’e düşürüldüğünü ve söz konusu şirketlerle ilgili incelemenin devam ettiği notunu düştü.
Peş peşe not düşürdü Moody’s, 14 Haziran’da Türkiye’nin Makro Profili’ni “Zayıf-”den “Çok Zayıf+”ya indirmiş, 19 Haziran’da yaptığı açıklamasında ise 18 Türk bankasının kredi notunu düşürmüştü.
EKONOMİ SERVİSİ