Tıp öğrencisiyken DGM’de yargılandıktan sonra tutuklanan ve 21 yıl tutuklu kalan Abdullah Altun, AYM’nin kendisi hakkında adil yargılama hakkının ihlali kararı vermesi üzerinden 1 yıl geçtikten sonra tahliye edildi
Anayasa Mahkemesi’nin hakkında verdiği kararı emsal kabul eden mahkemelerin 100’e yakın Hizbullah hükümlüsünü tahliye etmesiyle yeniden gündeme gelen ve 21 yıldır tutuklu bulunan Abdullah Altun, avukatının bir yılda, yargılandığı mahkeme ve üst mahkemelere yaptığı 10’uncu itirazın ardından tahliye edildi.
Hizbullah üyeleri serbest bırakıldı
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 17 Temmuz 2018’da kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde askeri üye bulunması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdiği Altun’un yeniden yargılanması kabul edildi. Yargılamanın yenilenmesiyle Abdullah Altun’un tutuksuz yargılanma talebi Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından her defasında reddedilirken, aynı mahkeme, 50’nin üzerinde Hizbullah hükümlüsünü AYM’nin Altun kararını emsal kabul ederek tahliye etmişti.
Üst mahkeme karar verdi
Abdullah Altun’un 6 Mayıs’taki duruşmasında tahliye talebini yeniden gündeme getiren avukatı Müslüm Dalar, talebinin reddedilmesi ardından bir üst mahkemeye başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, Altun’un tahliyesine karar verdi.
Dün akşam saatlerinde tahliye işlemleri başlatılan Altun, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden çıktıktan sonra Bismil’deki ailesinin yanına gitti.
Yıllar süren hukuk mücadelesi
Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından 3 Haziran 1999 yılında ömür boyu ağır hapis cezasına çarptırılan Abdullah Altun, Yargıtay tarafından onanan karara karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Başvuruyu kabul eden AİHM, Altun’un bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılmasının, ihlalin giderimi için uygun bir yol olacağına hükmetti. Karar üzerine yeniden yargılama talebi Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce 10 Temmuz 2013’te reddedilen Altun, üst mahkemeden de bir sonuç alamayınca kez 4 Mart 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.
Anayasa Mahkemesi, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde mahkum edilmiş olan Altun’un Anayasa’nın 36’ncı maddesinde güvence altına alınan bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. Bu kararın ardından Altun’un yeniden yargılanması Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.