Documentarist 12. İstanbul Belgesel Günleri kapsamında, Ezidi iki kadının kamp yaşamına odaklanan ‘Rüzgârın Götürdüğü’ filmi gösterildi. Yönetmen Çelik, ‘Bu aslında Ezidi kadınlarının direniş hikayesi’ dedi
Documentarist 12. İstanbul Belgesel Günleri başladı. 20 Haziran’a kadar sürecek olan İstanbul Belgesel Günleri kapsamında 80’den fazla yapım izleyiciyle buluşacak. Bu yıl ki konuk ülke diktatöre karşı halk ayaklanması gerçekleştiren Sudan.
Festivalin Onur Konuğu ise İngiliz belgesel ustası Sean McAllister. McAllister’ın, son filmi “Kuzeyli Bir Can” (A Northern Soul) dahil, Sundance gibi festivallerde ödül almış belgesellerinden bir seçki izleyiciyle buluşacak.
‘Ağaçlardan Bahsetmek’, ‘Kurdun Vadisi’, ‘Kalanlar’, ‘Bir Rüya Gördüm’, ‘Orada Bir Yerde’ ve ‘Rüzgârın Götürdüğü’ yapımları ilk gün izleyiciyle buluştu.
Yönetmenliğini Helin Çelik ve Martin Klingenböck yaptığı, iki Ezidi kadının yaşamına odaklanan ‘Rüzgârın Götürdüğü’ belgeselinin yönetmeni Çelik, gazetemize konuştu.
Çekimleri Diyarbakır’da Ezidi kapmında gerçekleşen ‘Rüzgârın Götürdüğü’ filmi aynı zamanda ilk defa Türkiye’de gösterildi.
‘Kendimi tanımamı sağladı’
Çelik, belgeseli çekmesinin nedeni olarak Avrupa’da yaşarken hissettiği Ezidi kadınlarına bakış açısını tersyüz etmek olduğunu söylüyor. “Türkiye’de büyüyen bir Kürt olarak ve kişilik krizi ve kişilik sorunlarıyla büyüyorsun” diyen Çelik, sözlerine şöyle devam ediyor: “Türkiye’de yaşarken pek bu durumların farkında değildim. Ama Avusturya’ya okumaya gittim. Burada kişilik krizlerim daha da büyüdü. Kimin ben? Nereden geliyorum gibi sorular zihnimi kurcalamaya başladı. İlk defa Avusturya’da bir yabancı olarak görülmeye başlandığımı farkettim. Biraz durup kendi hikayemin üzerinde çalışmışım gibi oldu biraz. İçimde bir his doğdu, geri dönüp Ortadoğu kadını olarak da kendi hikayemi anlatmak istedim. Bu aynı zamanda kendimi daha iyi tanımama da vesile oldu. İlk uzun metrajlı filmimin de bu konu da olması beni çok mutlu ediyor. Bu filmden sonra birçok sorunun da cevabını kendi içimde bulmuş oldum.”
Faşizm dalgası
2014’te Avrupa’da başlayan “mülteci krizi” beraberinde faşizm dalgası ve ırkçılığı da tekrardan hortlattı diyor Çelik. “Ortadoğu Ezidi Kürt kadınına Avusturya’da zavalı, acıma duygusuyla bakıldığını farkettim. Bende bu kadınların gücünü ve kim olduklarını biraz da olsa anlatmak istedim” diyen Çelik devamında bunları dile getirdi: “Ezidi kadınları çok konuşuldu Avrupa’da, ama hiç kimse ne bunların olduğunu biliyordu ne de neler yaşadıklarını. Sadece acıma duygusuyla bakıyorlardı. Hatta oradaki sol çevre de aynı şekilde davranıyordu. Savaşın objeleri olarak görülüyorlardı.”
Yaşama büyük umutla…
Temel amacının Ezidi kadınların ne kadar güçlü olduğunu göstermek istediğini söyleyen Çelik, “Bu kadar yaşadıklarından sonra bile yaşama çok büyük umutla bakıyorlardı. Mülteci kampında maydanoz yetiştiriyorlar. Ait olduğunu yeri kaybetmek daha sonra geldiğin yerde ait olma çabası. Bundan çok etkilendim. Bu aslında direnişin en güzel örneği ve farklı bir boyut. Kampın içinde kendilerine banyo yapmışlardı. Bunlar bence umudu güçlü kılan metaforlar. Kadınlar o kadar güçlü ki sürekli çalışıyorlar, ailesinde yetmiş kişiyi kaybetmiş ama yine de inatla direniyor. Dünyayı birisi kurtaracaksa eğer bu kadınlar kurtaracak” dedi.
‘Şiirsel bir anlatım içinde’
Gösterimler sonrası film yönetmenleri ile söyleşiler yapıldı. ‘Bir Rüya Gördüm’ belgeselinin yönetmenlerinden Cantekin Cantez, “Bu film bir hikaye olmaktan çok faşizmin etkilerine dikkat çekmek için yapıldı” dedi. ‘Kalanlar’ belgeselinin görüntü yönetmeni İris Tahhuşoğlu ise gösterimden sonra şöyle dedi: “Filmi elimizden geldiğince şiirsel tutmaya çalıştık. Bunun sebebi ise filmin fotoğraflardan ortaya çıkmasıdır.”
Bugün öne çıkan yapımlar
Gösterim yerleri: Aynalı Geçit, Yeşilçam ve Kadıköy Sineması 15: 00 Buddy, Sen Benim Arkadaşımsın 17:00 Daraya, Her Ev Bir Okul Sudan Film Grup Seçkisi 19:00 Zoraki Devrimci, Anadolu Turnesi, Josephine Baker 19.00’da Yapı Kredi Kültür Sanat’ta Sansürle Mücadele Formu düzenlenecek. Katılım herkese açık ve ücretsiz. Yeşilçam Sineması’ndaki tüm gösterimler festival süresince ücretsiz.
KÜLTÜR SERVİSİ