Öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin omzundaki yükün arttığı 2018-2019 eğitim öğretim yılı, yoğun tartışmaların gölgesinde dün sona erdi. Özellikle Bakan Ziya Selçuk tarafından yürütülen değişim algısı ve sorunlara çözüm üretileceği beklentisi çöktü. Bakan Selçuk, anadilde eğitimi gündemine dahi almadığı için yoğun eleştirilerin hedefi oldu.
Eğitim sınıfta kaldı
Eğitim Sen’in 2018-2019 eğitim ve öğretime ilişkin rapor hazırladı. Öğretmenlerden edinilen bilgilerin paylaşıldığı raporda, “Sendikamız, 2 bin 326 öğretmene yönelttiği anket çalışmasıyla 2018- 2019 eğitim öğretim yılını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna yanıt aradı. Gelen yanıtlar MEB’in algı yönetimi için gösterdiği yoğun çabanın okullarda ve öğretmenler nezdinde bir karşılığı bulunmuyor. Şöyle ki 2 bin 326 öğretmenin yüzde 48’i, yani bin 105 öğretmen “2018- 2019 eğitim öğretim yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “başarısız” yanıtını verirken, soruya “başarılı” yanıtını verenlerin oranı ise 21 kişiyle yüzde 0. 09’da kaldı. Eğitim sisteminin, eğitim emekçilerinin fedakârlıklarıyla yürütüldüğü bir dönemde geçtiğimiz öğretim yılını kısmen başarılı bulanların oranı ise 986 kişiyle yüzde 42 oldu. Eğitim sistemimizi genel olarak başarılı görüyor musunuz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 82’si yani bin 903 kişi “hayır” yanıtını vermeyi tercih ederken, yüzde 16’sı yani 379 kişi “kısmen” yanıtı veriyor” ifadelerine yer verdi. Özellikle 4+4+4 sistemi getirildikten sonra AKP ve MEB’in hızla özel okulları teşvik etmesi, devlet okullarını ise imam hatipler ve meslek liselerinin ağırlık kazanacağı şekilde dönüştürmesinin eleştirildiği raporda, “Bu durumun en yakından tanığı olan öğretmenlere “Uygulanan eğitim politikalarının velileri ve öğrencileri özel öğretim kurumlarına yönlendirdiğini düşünüyor musunuz?” sorusunu yönelttiğimizde ankete katılanların sadece yüzde 10’u “hayır” yanıtını vermektedir. Bu soruya öğretmenlerin yüzde 77’si (bin 790 kişi) “evet” yanıtını verirken, yüzde 12’si “kısmen” yanıtı vermeyi tercih etti” denildi.
Anket MEB’in karnesidir
MEB’in ısrarla eğitim sistemindeki sorunun kaynağı olarak ilan ettiği öğretmenlerin böylesine güçlü biçimde eğitim sistemini eleştiriyor oluşu, asıl sorunun yıllardır sistematik biçimde izlenen eğitim politikalarındaki tercihlerde yattığını açıkça gösterdiğinin belirtildiği raporda, eğitimde cinsiyetçi bakışın devam ettiğine de yer verildi. Raporda son olarak şu ifadeler kullanıldı: “Eğitimin en temel sorunlarına cevap vermeyen, çözüm bulmayan, çözüm bulmaya yönelik bir irade koymayan politika yapıcı ve uygulayıcıları eğitim sorun değil çözümdür diyerek, attığı her adımla sorunların başat unsurunu temsil etmektedir. 2018-2019 eğitim öğretim yılı anket sonuçları aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’nın karnesidir. MEB hayata geçirdiği uygulamalarla sınıfta kalmıştır. Yaratılan bu karanlığı değiştirmek bizim elimizde… Gerçek çözüm; haklara sahip çıkmak için birlikte mücadeleyi yükseltmekten geçiyor. Birlikte başarabiliriz.”
HABER MERKEZİ