Umman Körfezi’nde iki tankere düzenlenen saldırı bölgedeki tansiyonu yükseltti. ABD, Petrol fiyatlarını yükselten saldırıdan İran’ı sorumlu tutarken, Tahran suçlamaları reddediyor.
Hürmüz Boğazı’nın güneyinde yer alan Umman Körfezi’nde önceki gün iki tankere yönelik saldırı, bölgedeki tansiyonu yükseltti. Marshall Adaları bandıralı Norveç’e ait Front Altair gemisinin battığı, diğer gemi Kokuka Courageous’un hasar aldığı saldırıya ilişkin üst üste açıklamalar geliyor.
Kokuka Courageous’un bir Japon gemisi olduğu belirtilirken, saldırının Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile İran lideri Hamaney’in görüşmesi sırasında gerçekleşmesi dikkat çekti.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, saldırının Başbakan Abe Şinzo ile Ayetullah Ali Hamaney’in kapsamlı ve dostça görüşmeler yaptığı sırada gerçekleştiğine dikkat çekerek, ”Bu sabah olanları tanımlamak için şüpheli ifadesi bile yetersiz kalır” dedi.
Açıklamalar üst üste geldi
Gerçekleşen ve kimin yaptığı henüz belli olmayan tanker saldırılarının ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Trump’ın konuyla ilgili bilgilendirildiği ve durumun değerlendirildiği kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da saldırıdan İran’ın sorumlu olduğuna kanaat getirdiklerini söyledi. Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilere açıklama yapan Pompeo, istihbarat, kullanılan silahların türü ve böyle bir operasyon için gereken uzmanlık düzeyine dayanarak, bu değerlendirmeye vardıklarını belirtti.
Trump: İki taraf da hazır değil
Başkan Donald Trump da saldırıya ilişkin Twitter üzerinden mesajlar paylaştı. Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin gerilimi yumuşatma çabası kapsamında İran’ı ziyaretini övdü ancak ABD’nin Tahran’la olası bir anlaşmaya varmasını “düşünmek için bile çok erken olduğunu” düşündüğünü belirtti. Trump, “Onlar da hazır değil, biz de” ifadesini kullandı.
Rusya da açıklama yaptı
Saldırıya ilişkin bir açıklama da Rusya’dan geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov’un açıklamasında ise “Bunun arkasında ne olduğunu kimse bilmiyor” denildi.
ABD video yayınladı
Bu arada Amerikan ordusu, yayınladığı bir video görüntüsüyle İran Devrim Muhafızları’na bağlı bir devriyenin, gemilerden birinde limpet mayını çıkardığını öne sürdü. Bir deniz mayını tipi olan limpet mayını, genellikle askeri dalgıçlar tarafından yerleştiriliyor. Görüntülerde, İran güçlerinin, gemiden patlamamış bir mayını sökerek götürdükleri iddia ediliyor.
Petrol fiyatları fırladı
Saldırının ardından petrol fiyatları yüzde 4 oranında arttı ve varil başına 2 dolardan fazla zamlandı. OPEC üyeleri Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak’ın ham petrol sevkiyatlarının önemli bir bölümünü Hürmüz Boğazı üzerinden yaptıkları biliniyor. Ayrıca Katar likit doğalgaz ihracatının neredeyse tamamını Hürmüz Boğazı’ndan yapıyor. Suudi Arabistan ve BAE, Hürmüz Boğazı’nı devreden çıkaracak yeni rotalar arıyor ve bunun için daha fazla petrol boru hattı inşa ediyor. Dünyada üretilen petrolün neredeyse 5’te 1’inin boğazdan geçtiği tahmin ediliyor.
DIŞ HABERLER