İktidar yenilenebilir enerji kaynakları GES’lerin yerelleşmesini yeni fiyat tarifeleri ile engelliyor. Hükümet yeni tarife ile yurttaştan alıp dağıtım şirketine verirken, yurttaşların evlerine GES inşa etmesi anlamsızlaşıyor
Dünyada yaşanan küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişimine karşı AKP hükümeti mücadele yürüttüğünü iddia ederken, bu iddianın içinin boş olduğunu gösteren birçok adımın attıldığı da izleniyor.
Yenilenebilir enerjiye geçişin önemine vurgu yapan AKP hükümeti ve Enerji Bakanı Berat Albayrak, büyük enerji yatırımları dışında odaklandıkları bir şeyin olmadığını gösteren önemli bir uygulama daha başlattı. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi için verilen alım fiyatları 10 kW altı çatı GES’ler için düşürüldü.
Çatı GES’lere son
Binaların çatı üstlerine kurulabilen mini GES’lerde, yani 1-10 kW arasında kurulu güce sahip enerji üretenler, ürettikleri ihtiyaç fazlası elektriği ikinci bir elektrik saati ile sisteme satabilmelerini sağlayan yasa ve yönetmelikler çıkmıştı. Bu adım yerel ticarette hareketlenme getireceği için de ilgiyle karşılanmıştı. Ancak yeni yapılan açıklama ile daha önce belirlenmiş olan kilovatsaat (kWh) başına bedeli 13.3 dolar/centten 24.46 kuruşa düşürüldü. Ancak büyük güneş tarlaları için uygulanan fiyat tarifeleri ise aynen devam edecek. Bu kararla birlikte insanların evlerine GES inşa etmesi anlamını yitireceği belirtiliyor.
Oyun içinde oyun
Evine GES kurmuş bir yurttaş, kendi tükettiği elektriğe kilovatsaat başına 37.12 kuruş+KDV ödemekten kurtulacak ancak ürettiği ihtiyaç fazlası enerjiyi şebekeye satarken sadece 24.46 kuruş alabilecek. 10 kuruş civarındaki dağıtım sistemi kullanım bedeli de hesaba katıldığında her bir kWh’ten elde edilen net gelir yaklaşık 14 kuruşa, dolar olarak ise 3 dolar/cente düşerken daha önce açıklanan 13.3 dolar/cent olan bedelden 10.3 dolar/centi devlet yurttaşın cebinden alıp dağıtım şirketine verdi. Böylelikle lüks bir yatırım aracına dönecek olan Mini GES’leri yurttaşların kurmaktan vazgeçecekleri ifade ediliyor.
Güneş tarlaları
Küresel ısınma sorununu çözmek adına iklim zirvelerinin gerçekleşmesini sağlayan iki neden vardır. Birincisi insanların bu sorunu yakıcı biçimde yaşamaları ve bu nedenle çözüm taleplerinin gelişmesi. İkincisi ve asıl nedeni ise kapitalist üretim süreçlerinde ihtiyaç duydukları su ve maden gibi varlıkları ve kapitalist üretimlerin olmazsa olmazı her türden hammaddeyi sermaye adına kontrol altına alma hedefidir. Güneş Enerji Santralleri ve Rüzgar Enerji Santralleri bu bağlamda öne çıkan yönelimlerdir. Kapitalizm güneş enerjisi üretimini nakil hatlarına aktararak kapitalist pazar içine alır. Bunu yapabilmek amacıyla da büyük güneş tarlaları oluşturmak zorundadır. Bunun sonuçları ise bu santrallerin %3 eğime ihtiyaç duyması ve bu eğimden dolayı bu alanların ancak tarım arazileri olacağı gerçeği ortaya çıkar. Türkiye’de AKP iktidarı da enerji üretimini sermaye çıkarlarına bağlamak adına politikalar üretirken, iklim sorununa duyarlı olanları yedeklemek adına GES ve RES’leri yenilenebilir kaynaklar olarak sunar ancak enerji üretiminin yerelleşmesi veya bireyselleşmesini asla istemez.
EKOLOJİ SERVİSİ