Documentarist 12’nci İstanbul Belgesel Günleri, Türkiye ve dünyadan özel seçkiler içeren belgesel festival, izleyiciyle buluşuyor. Festivalde, konuk ülke diktatöre karşı halk ayaklanması gerçekleştiren Sudan.
Documentarist 12’nci İstanbul Belgesel Günleri, 15-20 Haziran’da tarihleri arasında izleyicilerle buluşacak. Belgesel günlerinde bu yıl konuk ülke diktatöre karşı halk ayaklanması gerçekleştiren Sudan. Festivalde, son aylarda halk isyanıyla diktatörü deviren, 3 Haziran’da kanlı bir katliamla bastırılmaya çalışılsa da direnmeye devam eden ve dünya kamuoyundan dayanışma bekleyen Sudan’a özel bir bölüm ayrıldı. Berlin’de de ödüller alan filmlerden “Ağaçlardan Bahsetmek” (Talking About Trees) başta olmak üzere, aynı belgeselde bahsi geçen Sudan Film Grubu’nun 1970 ve 80’lerde ürettiği filmlerden nadir bir seçki restore edilmiş kopyalarıyla sunulacak.
‘Karakterlerle içli dışlı belgesel yapma sanatı’
Festivalin Onur Konuğu ise İngiliz belgesel ustası Sean McAllister. McAllister’ın, son filmi “Kuzeyli Bir Can” (A Northern Soul) dahil, Sundance gibi festivallerde ödül almış belgesellerinden bir seçki izleyiciyle buluşacak. Yönetmen festival kapsamında ayrıca Karakterle İçli Dışlı Belgesel Yapma Sanatı başlıklı bir sinema dersi verecek.
Yeni yönetmenlerin eserleri
Documentarist 2019’un 30’dan fazla filmin seçildiği Türkiye Panorama bölümü, Türkiye’nin bağımsız belgesel üretiminin genel panoramasını sunarken, bunların yarısı yeni yönetmenlerden geliyor. Her sene verilen Johan van der Keuken Teni Yetenek Ödülü bu yönetmenlerden birine gidecek. JvdK Yeni Yetenek Ödülü Jürisi’nde bu sene Pınar Selek, Emine Yıldırım, Hüseyin Karabey, Liliana Dulce Marinho de Sousa ve Taylan Mintaş yer alıyor.
Festival, aynı zamanda Uluslararası Eleştirmenler Federasyonu FIPRESCI’nin jürisini de bir kez daha ağırlayacak.
Yaratıcı belgeselin dünyadaki en taze örneklerinin sunulduğu Eleştirmenler Ödülü Adayları bölümündeki filmleri değerlendirecek olan FIPRESCI jürisi Polonya’dan Anita Piotrowska, İsveç’ten Alexandra Enberg ve Türkiye’den Seray Genç’in oluşuyor. Bu bölümdeki filmler arasında Heddy Honigmann’ın “Buddy”, Anja Kofmel’in “İsviçreli Chris” (Chris the Swiss), Marwa Zein’in “Hartum Ofsayt” (Khartoum Offside), Janus Metz ve Sine Plambech’in “Gönülçelen: Değişik Bir Aşk Hikayesi” (Heartbound: A Different Kind of Love Story) gibi dünya festivallerinde ses getirmiş belgeseller yer alıyor.
Aynı bölümde Ilana Navaro’nun “Josephine Baker: Bir Uyanış Hikâyesi”, Martin Klingenböck ve Helin Çelik’in “Rüzgarın Götürdüğü” (What the Wind Took Away), Delphine Minoui’nin “Daraya: Bombalar Altında Bir Kütüphane” (Daraya: A Library Under Bombs) adlı filmleri de Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak.
Çocuk ve gençler için özel bölüm
Belgesel Günleri’nde aynı zamanda çocuklara ve gençlere dair özel bir bölüm de yer alıyor. Bölümde sekiz filmden oluşan “Çocuklar Büyürken” bölümü, dünyanın dört bir köşesinden ‘büyüme’ hikâyelerini bir araya getiriyor. Uluslararası Panorama bölümünde ise Gürcistan’dan Filistin’e, Rusya’dan Romanya’ya, Ermenistan’dan Avustralya’ya uzanan geniş bir coğrafyadan filmler toplanıyor. Kuir Belgeseller seçkisinde ise LGBTİ+ bireylerinin varoluş ve hak mücadeleleri perdeye yansıyor.
Canlandırma atölyesi düzenlenecek
Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden olan, bu sene tam 12 filmin toplandığı Canlandırma Belgeseller ise belgesel türü ile animasyonun ortaklığından türeyen sinemasal yaratıcılığa tanıklık ediyor. Bu bölümün küratörleri Tomaş Doruşka ve A. Nazlı Kaya, festival kapsamında yine üç günlük bir Canlandırma Atölyesi düzenleyecek. Doğa Kılcıoğlu da bir günlüğüne Çocuklarla Stop Motion Atölyesi gerçekleştirecek.
Sansürle mücadele formu
12’NCİ Documentarist’in yan etkinlikleri arasında iki önemli forum düzenlenecek, Çocuklar İklim Krizini Anlatıyor Açık Forumu’nda Türkiye’de iklim boykotu için bir araya gelen çocuklar hedef ve yöntemlerini paylaşırken, sinemacıların katılımıyla gerçekleşecek Sansürle Mücadele Forumu’nda ise son dönemde özellikle belgeselcilere yönelik baskılara karşı ortak mücadele yöntemleri masaya yatırılacak. Ilana Navaro ise Josephine Baker’i konu alan kendi filmindeki deneyimlerden yola çıkarak Belgeselde Arşiv Kullanımı üzerine bir sunum yapacak.
Film gösterimleri Aynalı Geçit, Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda, yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenecek.