Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), tarafından bu yıl 108.’si düzenlenecek olan Uluslararası Çalışma Konferansı’nda gündem “işin geleceği” olacak. Dünya genelinde ekonomik daralmanın yaşandığı bir süreçte yapılması konferansı daha da önemli kılıyor.
ILO’nun İsviçre’nin Cenevre şehrindeki merkezinde bu yıl 10-21 Haziran’da yapılacak konferansa, ILO’ya üye 187 ülkeden 5 bin 700’den fazla işçi, işveren ve hükümet delegesi katılacak.Çalışma hayatıyla ilgili uluslararası sözleşmelerin yapıldığı ve ülkeler tarafından onaylanmış sözleşmelerin ihlallerinin görüşüldüğü konferansta, herkes için iyi ve sürdürülebilir iş olanakları sağlamak hedefiyle işin geleceği gündem olacak.
Yeni komiteler oluşturulacak
Konferans kapsamında, 100. Yıl Belgesi Hazırlık Komitesi, Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacize İlişkin Standart Belirleme Komitesi, Finans Komitesi ve Standartların Uygulanması Komitesi oluşturulacak. ILO’nun 100. kuruluş yıldönümü dolayısıyla ayrı bir öneme sahip olacak konferansa, dünyanın dört bir yanından çok sayıda devlet başkanının da katılması bekleniyor. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın temsil edeceği konferansa, hükümet adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işçiler adına Türk-İş, işveren kesimi adına da Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) katılacak.
Anayasayı ihlalde Türkiye ilk 10’da
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) bu yıl da Küresel Haklar Endeksi Raporu’nu açıklaması bekleniyor. ITUC’un geçen yılki ILO konferansında açıkladığı Küresel Haklar Endeksi 2018 Raporu’nda, Türkiye ILO anayasasını ihlal eden en kötü 10 ülke arasında yer almıştı. Ekonomik kriz sonrası işsiz sayısının 5 milyona dayandığı, sendikal haklar nedeniyle işten atılmaların yoğun yaşanması nedeniyle Türkiye’nin rapordaki durumunun ne olacağı merak ediliyor.
2018, 142 ülkeyi uluslararası olarak kabul gören 97 kritere göre sıralayarak, hangi ülkelerde işçi haklarının hem yasalarda hem uygulamada en iyi şekilde korunduğunu değerlendiriyor. 2018 ITUC Küresel Haklar Endeksi, ülkelere 97 göstergeye göre, 1 ila 5 arasında puan veriyor. Sendikal örgütlenme, toplu sözleşme, grev gibi temel sendikal hakların kullanımına ilişkin yasal ve fiili engelleri saptayan ITUC raporunda ülkeler ihlalin düzeyine göre 5+ kategoriye ayrılıyor.
Ankara geçen yıl uyarı almıştı
Geçen yıl 28 Mayıs-8 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ILO 107. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda ILO Yetki Tespit Komitesi tarafından AKP hükümetine uyarı gelmişti. Uyarının nedeni, MEMURSEN’in AKP hükümeti tarafından çalışanları temsilen ataması idi. Söz konusu atamanın ILO Anayasası’na aykırı olduğuna dikkat çeken Tespit Komitesi, hükümete verdiği uyarıda, MEMUR SEN’in bağımsız bir sendikal yapılanma olmadığına dair iddianın not edildiği ve işçi delegesinin ilgili sendikal örgütlerle uzlaşarak saptanmasını/ en çok temsile haiz örgütün işçi delegesi olması gerektiğinin altını çizmişti.
EKONOMİ SERVİSİ