Çanakkale’deki Saros Körfezi, koruma bölgesi ilan edildi. Ancak dar bir alan hassas bölge olarak işaretlenirken, 1. derece sitalanı olan geniş bir bölge her türden sanayi ve enerji şirketlerinin yapılmasına olanak sağlıyor.
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde yer alan Saros Körfezi’nin bir bölümünü kapsayan ve birinci kısım doğal SİT kapsamına giren alan “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil ve ilan edildiği duyuruldu. İlan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 01 Haziran 2019 tarih ve 30791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1133 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer aldı. Karar, Gelibolu Yarımadası’nın kuzeydoğusunda, Evreşe beldesi Kocaçeşme köyünden başlayıp, Kavak beldesi kıyı kesimine kadar uzanan Saros Körfezi’nin bir kısmını kapsıyor.
Koruma statüsü düşürüldü
Saros Körfezi kıyı boyunca ilerleyen ve koruma statüsü 1. derece sit alanı olan bölge yeni statü değişikliği ile 2. (nitelikli koruma alanları) ve 3. derece (kontrollü kullanım alanları) çevrilmiş olması kararın dikkat çeken en önemli kısmı. Ayrıca Çanankkale Köprüsü ve buna bağlı otoyol için malzeme ocaklarının açılacağı bölgede aynı kontrollü kullanım bölgesi içine alındığı anlaşıldı. Cumhurbaşkanlığı onayıyla Saros Körfezi’nnin küçük bir bölümü yani koy kısmı kesin korunacak alan haline getirilirken 1. derece koruma alanı küçültülerek 2. ve 3. derece koruma statüsüne düşürülmesi alınan kararın arka planında birçok yeni gelişmelerin yaşanacağına işaret ediyor.
Ariyet ocağı özgürleşti
Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün de içinde olduğu Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu nedeni ile kurulması planlanan ariyet ocağı, Bursa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 19.04.1992 yılı 2412 sayılı kararı ile 1. ve 3. derece sit alanı ilan edildi. Proje sahasının da içinde olduğu Yeniköy, Kömür Limanı arası, Kavak Deltası, Ocaklı ve Bolayır köyü kıyıları ve Koruköy’ün 1. derece doğal sit alanı içinde bulunmasına karşın valilikçe ocağa izin verilmesi birçok tepkiyi ortaya çıkarmıştı. 1. derece koruma alanının kontrollu kullanım alanı haline gelmesi devletin izni olduğu sürece sanayi tesislerinin dahi kurulabilmesini sağlayan özellikte.
Saros Körfezi’nin kıyı boyunca olan 1. derece sit alanı neredeyse tamamen ortadan kaldırılıyor. ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak belirlenen yere sadece 2.8 km mesafedeki Sazlıdere sahilinde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) başvuru dosyasının, yönetmeliğin 8. maddesi doğrultusunda incelenerek 52.3 hektarlık alan uygun bulunmuştu. Trakya’da Katar sermayesi tarafından bir petrokimya tesisi girşimi başlatılmış ve Saros’da kurulacak FSRU tesisinin petrokimya tesisine boru hattı ile bağlanma projeleri halen gündemde yerini korumakta.
EKOLOJİ SERVİSİ