Sudan’da diktatör El Beşir’in devrilmesinin ardından yönetimi ele geçiren askeri konseyi protesto eden sivillere ateş açıldı. Sert müdahalede 8 kişi can verdi. Muhalifler herkesi sokağa davet etti.
Sudan’da diktatör devlet başkanı Ömer El Beşir’in halk hareketi sonucu nisan ayında askeri darbeyle devrilmesi ardından göreve el koyan Geçici Askeri Konseyi protesto eden halka müdahale edildi. Ülkede muhalefete yakınlığıyla bilinen Sudan Doktorlar Komitesi tarafından verilen bilgiye göre, seçimlere kadar ülkeyi sivillerden oluşan bir grubun yönetmesini talep eden göstericiler başkent Hartum’da Sudan Genelkurmay Başkanlığı çevresinde oturma eylemi yapıyordu. Komite, Sudan ordusuna bağlı özel kuvvetlerin dün sabah yerel saatle 05.00 sularında sert müdahalesine maruz kalan eylemcilerden en az 9’unun hayatını kaybettiğini bildirdi. Görgü tanıkları, askerlerin göstericilere karşı gerçek mermi kullanarak ateş açtığını, ayrıca tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığını belirtti. Eylemcilerin uzaklaştırılmasının ardından Sudan Genelkurmay binasının önündeki meydan tamamen boşaltılarak güvenlik güçlerince barikatlarla çevrildi.
Muhalefet ‘katliam’ dedi
Yaklaşık iki aydan bu yana iktidardaki Geçici Askeri Konsey’le müzakereler yürüten muhalefet partileri ittifakı, yaşananları “katliam” diye nitelendirerek, “ordunun pazartesi sabahı akan her damla kanın sorumluluğunu taşıdığını” ifade etti. Sudan’daki halk hareketine öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı, askeri saldırının ardından tüm kentler ve köylerde barışçıl yürüyüşlere ve askeri konseyi iktidardan düşürmeye çağırdı. ABD’nin Sudan Büyükelçiliği bir açıklama yaparak, halka yönelik müdahalenin durmasını istedi.
Ordu sivilleşme istemiyor
Geçen yıl aralık ayından bu yana, özellikle de ülkedeki orta sınıfın yoğun katılımıyla, ekmek ve petrol fiyatlarındaki artışa karşı şekillenen protesto gösterileri, 30 yıldır iktidarda olan El Beşir’in görevinden çekilmesine yol açmıştı. 11 Nisan’dan bu yana iktidarda olan Geçici Askeri Konsey ile muhalefet geçici bir hükümet kurma konusunda müzakereler yürütüyor ancak henüz bu konuda bir ilerleme sağlanabilmiş değil. Askerler olası bir hükümette son kararı verme yetkisinin kendilerinde olmasını talep ederken, muhalefet hükümetin ağırlıklı olarak sivillerden oluşmasında ısrar ediyor.
HARTUM