Urfa’da 25 yıl önce katledilen Kürt siyasetçi Muhsin Melik, ailesi, dostları, mücadele arkadaşları ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı.
Urfa’da 2 Haziran 1994 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Kürt siyasetçi Muhsin Melik ölümün 25’inci yıldönümünde ailesi, mücadele arkadaşları, dostları ve sevenleri tarafından Harran Kapı Mezarlığında bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya, Muhsin Melik’in eşi Senay Melik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, HDP il-ilçe yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Mücadele dolu bir ömür
1951 yılında Urfa’nın merkez Arapoku (Açmalı) köyünde dünyaya gelen Melik’in devrimci mücadele ile tanışması 1968 yıllarına rastlar. O dönem Diyarbakır’da çalışan Melik, iki kez gözaltına alınır ve polis sorgusunun ardından Diyarbakır Cezaevi’nde 2 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılır. Bu cezaevi süreci, Melik’in hayatında bir dönüm noktası oluşturup, bütün bir hayatını kaplayacak mücadelenin çıkış noktası olur.
Takvimler 1990’lı yılları gösterdiğinde ülkede Kürt sorunu gittikçe alevlenir ve çatışmalı ortam gittikçe kızışır. Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Urfa İl Genel Meclisi üyeliğine seçilen Melik, SHP’nin 7 Kürt Milletvekilini ihraç etmesi üzerine, bu partiden arkadaşları ile birlikte ayrılarak Halkın Emek Partisi (HEP) kurucuları arasında yer alır ve Urfa Merkez İlçe Başkanlığı görevini üstlenir. Yaptığı siyasi faaliyetler ve konuşmalarından ötürü ise hakkında sayısız dava açılır.
Siyasetten çekinmedi
1991 yılı genel seçimlerinde SHP ve HEP ittifakında Urfa’da birinci sırada milletvekili adayı olan Melik, 114 oy ile seçimi kaybeder. HEP’in kapatılmasının ardından kurulan Demokrasi Partisi’nin de (DEP) kurucuları arasında yerini alan Melik, 1994 yılında yapılan yerel seçimlerinde Urfa Belediye Başkan Adayı olur, ancak DEP’in kapatılması gündeme gelince adaylık çekilir. DEP’in kapatılması ile birlikte bu kez Halkın Demokrasi Partisi’nin (HADEP) kurucuları arasında yer alıp, Parti Meclisi’ne girer.
Katillerini gördü
Melik, Savaş Buldan’ın kaçırılmasından bir gün önce yani 2 Haziran 1994 tarihinde sabah evden çıkıp işyerine giderken, kontra güçler tarafından aracı çapraz ateşe tutulur. Şoförü Mehmet Ayyıldız olay yerinde yaşamını yitirirken, ağır yaralanan Melik kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirir. Melik, gözlerini yummadan hemen önce uğradığı saldırının faillerine dair yanında bulunan dostlarına şunları söyler: “Saldırganları şahsen tanıyorum. Çünkü uzun süreden beri beni izliyorlardı. Çeşitli kereler yüz yüze geldiğim kişilerdi. Yani bize kurşun sıkanlar, önceden beni izleyen sivil polis ekibinden kişilerdi.”
‘Adı kardeşliği çağrıştırıyor’
Cinayet dosyasında failleri bulunmadı, açılan soruşturmalar ise zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldı. Melik’in eşi Senay Melik, yitirdiği eşini, hoşgörülü, sabırlı, gösterişi sevmeyen sade bir insan olarak tanımladı. Bölgede yaşanan sorunların yakından takipçisi olan eşinin bu sayede hemen herkesin sevgi ve saygısını kazandığını anlatan Melik, “Hak, adalet, özgürlük, eşitlik ve demokrasi gibi yüce değerleri kitlelere mal etmekte ve kitleleri peşinden sürüklemekte etkin bir yapıya sahipti. Yaşamı boyunca bu uğurda çalışmalar yaptı. Muhsin Melik adı, Kürt ve Türk halklarının barış ve kardeşliğini çağrıştırmaktadır” diye vurguladı.
URFA