Darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçe gösterilerek 21 Kasım 2016 tarihinde Van’da ilk eylem ve etkinlik yasağı kararı alındı. Dönemin Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın aldığı karar, sonrasında göreve gelen Murat Zorluoğlu ve son kararname ile kente atanan Mehmet Emin Bilmez tarafından da ara vermeden uygulanıyor.
Üç valinin değiştiği kentte tam 922 gündür bazen bir aylık bazen de 15 günlük yasaklama kararı alınıyor. Bu süre içerisinde bütün sivil toplum örgütüne (STÖ) eylem ve etkinlik engellenirken, iktidara yakın derneklerin yaptığı “Bayrak yürüyüşü”, “15 Temmuz darbesini kınama yürüyüşü”, “İsrail’i kınama açıklaması” gibi birçok etkinliğe ise izin verildi.
Etkinlikler Valilik izniyle
2018-2019 yılları arasında yasak biraz esnetilse de tüm miting ve Newroz gibi etkinlikler valiliğin iznine bağlı olarak gerçekleşti. Özellikle; kamuda yaşanan ihraçlarla ilgili KESK, DİSK, TTB, TMMOB gibi kurumların hiçbir eylemine izin verilmezken, basın açıklaması yapmak için sokağa çıkan birçok kişi darp ve gözaltıyla karşı karşıya kaldı. Yine açlık grevleri için anneler başta olmak üzere STÖ ve partilerin yapmak istedikleri tüm basın açıklamaları, yürüyüşler de engelleme ya da müdahaleyle sonlandı.
VAN