Geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından devreye giren “Yeni Sistem” 10 ayını geride bıraktı. Adına “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” denilen sistem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerinin ardından yemin etmesiyle devreye girdi. Sistem, Cumhurbaşkanı’na kararname ile yürütme yetkisine ilişkin yasal düzenleme yapma yetkisi veriyor. Cumhurbaşkanlığı bu yetki ile bir anlamda Meclis’in yasama yetkisine de ortak oluyor.
GazeteDuvar’dan Nergiz Demirkaya, yeni sistemde yayınlanan kararnamelere ilişkin haberi ile çarpıcı noktalara dikkat çekti. Yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri 10 Temmuz’da yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı Makamı, Politika Kurulları, Cumhurbaşkanlığı ofisleri, Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet Genelkurmay MİT gibi kurumların yapıları Bakanlıkların görev yetkileri ile Bakanlık teşkilatlarını düzenleyen 539 maddeli 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bugüne kadarki en geniş kararname oldu. Yeni hükümet sistemi yapılandırılması kapsamında 15- 24 Temmuz arası 11 CBK daha yayımlandı. Bunun dışında çıkan diğer kararnamelerin tamamı da Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri oldu.
‘Yeniden değiştiririz’
Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik yapan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Meclis’te de tartışma konusu oldu. Turizmi Teşvik Kanunu Teklifi’nin Komisyon görüşmelerinde bu duruma dikkat çeken CHP Milletvekili Hasan Baltacı, en son çıkan 37 no’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin adının “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapmak Üzere Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” olduğunu belirterek, “Yani sistem tek adamda toplandı, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi geldi, bürokrasi azaltılacak ama kendi kararnamenizi kararnameyle değiştiriyorsunuz, nasıl olacak? Nasıl biz bürokrasiyi azaltacağız?” dedi. Eleştiriye yanıt veren AKP Milletvekili Atay Uslu ise “Bunları netice itibarıyla biz yapıyoruz. Yarın aksaklık çıktığı zaman otururuz yine değiştiririz, değiştirmemiz gerekiyor” dedi.
Ucube tartışması
Meclis Anayasa Komisyonu’nun CHP’li üyelerinden Ankara Milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini değiştiren Kararnamelerle ilgili tabloyu eleştirdi. Emir, “Ucube” diye adlandırıldığı sisteme hazırlıksız geçildiğini belirterek uyum yasalarının Meclis’te yapılmadığını, hepsinin KHK’lere bırakıldığını söyledi. Emir, birbirini değiştiren kararnamelerin yayınlandığını ifade etti. Anayasa Komisyonu üyesi, İYİ Parti Milletvkili Feridun Bahşi de CBK değişikliklerini eleştirdi. Bahşi, Normal hukuk düzeninde, adaletin, demokrasinin işlediği, Meclis’in çalıştırıldığı ülkelerde Kararname, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olmadığına dikkat çekti.
Atamalar birbirini izledi
KHK’lerle birçok atamalar yapıldı, kimi yasalar çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çevresindeki birçok ismin çeşitli görevlere atamasını yaparken, ortağı MHP de bundan faydalandı. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker’in eşi Fatma Çeliker RTÜK’te ‘Daire Başkanı’ olarak görevlendirildi. Çeliker, RTÜK Strateji Dairesi Başkanı oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın göreve gelmesinin ardından Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı görevinden alınan Orhan Özdemir de RTÜK’te daire başkanı oldu.
Askerliğe muafiyet
Meclis’e sevk edilen yeni askerlik yasasında Cumhurbaşkanı’na askerliğini yapmayanlara muafiyet tanıma yetkisi veriliyor. Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulu’nda bayramdan önce görüşülerek kabul edilmesi beklenen yasada “özel durumlarda muafiyet ve erteleme” başlığı altında cumhurbaşkanına askerliğini yapmayanlara muafiyet tanıma yetkisi veriliyor. Yasanın 45. maddesinin ikinci fırkasında “Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur” hükmü yer alıyor
HABER MERKEZİ