Tunceli isminin Dersim’de yapılan katliamın adı olduğunu ve acıları çağrıştırdığını belirten belediye meclis üyeleri; kentin kültürü, tarihi ve inancını temsil eden ‘Dersim’ tabelasını halkla birlikte belediyeye asacaklarını söyledi.
Dersim Belediyesi Meclisi, yaptığı toplantıda kentte dair dil, kültür, inanç ve atanan kayyum tahribatının araştırılması için birçok karar aldı. Bunlardan biri de belediye hizmet binasında bulunan tabelada yazılı “Tunceli” isminin yerine “Dersim” isminin kullanılması oldu. Belediye meclisinin aldığı kararlar onay için valiliğe gönderilirken, belediyenin “Dersim” kararı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere birçok ulusalcı ve milliyetçi çevrenin tepkisine neden oldu. Bunun üzerine açıklama yapan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, kararın valiliğe gönderildiğini, oradan çıkan karara uyulacağını söyledi. Belediye meclis üyeleri, aldıkları kararlar ve ardından yaşanan gelişmeleri Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Semra Turan’a değerlendirdi.
‘Halkın talebidir’
HDP’li Belediye Meclis üyesi Nurgül Yalay, 2 Mayıs’ta aldıkları toplantıda bu kararların oy çokluğuyla alındığını belirterek, Dersim isminin tarihleri ve kültürleri olduğunu aktardı. Dersim Belediyesi’nde asılı olan “Tunceli” ibaresinin değiştirilip “Dersim” yapılmasının halkın talebi olduğunu ifade eden Yalay, ayrıca DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) döneminde de belediyenin isminin Dersim olduğunu anımsattı.
‘Dersim bizimdir’
Aldıkları kararlara verilen tepkilerin anlamsız olduğunu ifade eden Yalay, “Herhalde Maçoğlu’ndan beklemedikleri için bu kadar tepki gösteriliyor. Bahçeli’ye ve tepki gösteren diğer tüm kesimlere söyleyeceğim tek şey ‘Dersim’ tabelası asılacak. Onlar da bunu görecek. Dersim Ye mao (Dersim bizimdir). Her şeyden önce biz burada yaşıyoruz. Kimsenin bizim hakkımızda karar almasını kabul etmiyoruz. Halkın oylarıyla seçildik. O nedenle halkın talebi bizim talebimizdir. Halk ne istiyorsa onu yaparız. Dersim tabelasını halkla birlikte asacağız. Belediye başkanımızın imzasıyla alınan bir karardır. Bu nedenle yapılan hiçbir açıklama bizi bağlamayacak. Aldığımız kararın arkasındayız” dedi.
Alınan kararlarda imzası olan ancak daha sonra KHK gerekçesi ile mazbatası alınan HDP’li meclis üyesi Özcan Ateş ise DBP döneminde çeşitli mücadeleler sonucu belediyeye “Dersim” isminin verildiğini, şimdi de tekrardan asılması kararı aldıklarını belirtti.
Dersim ile Tunceli farkı
Ateş, halkın ve kentin tarihinde bir katliam süreci yaşandığını hatırlatarak, “Tunceli Dersim’e yapılan katliamın adıdır. Tunç eli tunçtan gelen devletin tunç yumruğu diye tabir edildi ve bu yöntem ile kente Tunceli ismi verildi. Dolayısıyla Tunceli ismi Dersim katliamında yaşanan acıları ve yaşanmışlıkları çağrıştırıyor. Dersim’e karşı çıkanlar da katliamı tekrar tekrar yaşamamızı istiyor. Tunç yumruğunun tepemizde olduğunu ve devam edeceği mesajı verilmek isteniyor. Tunceli ismi hiçbir zaman kentin halkı tarafından kabul görmedi. Dersim ise tarihimizi, inancımızı ve kültürümüzü temsil ediyor. Bu nedenle halk için Dersim adı önemlidir” diye konuştu.
Ateş, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Dersim’e geldiğinde ismi ile hitap ettiğini ve Dersim tabelasının asıldığı belediyeyi ziyaret ettiğini belirterek, Dersim isminin kanunlaştırılarak kente verilmesini istediklerini söyledi.
‘Bahçeli’nin tepkileri yok hükmündedir’
Ateş, seçilmiş belediye meclis üyelerinin aldığı kararlara Devlet Bahçeli ve onun gibilerinin tepki göstermesinin doğru olmadığını ifade ederek, yapılan açıklamaların hakaret olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini kaydetti. Ateş, “Bahçeli bu kent üzerinde bir hak ve söz sahibi değildir. Bu nedenle hakaretvari söylemlerini kendisine iade ediyoruz. Onun telaffuzuyla Bahçeli’nin söyledikleri bizim için yok hükmündedir” dedi.
‘Maçoğlu direngen duruş sergilemeli’
Maçoğlu’nun gelen tepkiler üzerine “Valilik kararını esas alacağız” sözlerine de dikkat çeken Ateş, Maçoğlu’nun tepkiler karşısında pasif bir duruş sergilemesini sindiremeyeceklerini kaydetti. Ateş, “Bu konuda illa her şey devletin istediği gibi olsun dersek doğru olmaz. Bizim yaptığımız muhalif bir siyasettir. Şu anki mevcut durumu kabul etmiyoruz. Maçoğlu’nun da kendisini tanıttığı gibi muhalif bir belediye başkanı olarak direngen bir duruş sergilemesini bekliyoruz. Başkanımız Maçoğlu ile birlikte ‘Dersim’ tabelasını asacağız. Bu konuda ısrarcı olacağına inanıyoruz” diye belirtti.
Alınan kararların tümünde imzacı olduğunu, ancak KHK ile mazbatasının geri alındığını hatırlatan Ateş, “İmzamızı attığımız kararların takipçisi olacağız. Belediyeden ihraç edilsek bile belediye meclis üyeleri toplantılarına gözlemci olarak katılıp düşüncelerimizi aktarmaya devam edeceğiz. Fiili olarak meclis üyeliğimiz devam edecek” şeklinde konuştu.
‘İsimden korkacak bir şey yok’
Türkiye Komünist Partisi (TKP) Belediye Meclis Üyesi Damla Çınar da verilen tepkilerin üzücü olduğunu belirterek, halkın isteklerinin hiçbir zaman beka sorunu olmadığını ifade etti. Dersim isminin korkulacak ya da politikleştirilmesi gereken bir şey olmadığını ifade eden Çınar, bunun halkın talebi olduğunu, seçim sürecinde halka verdikleri sözleri yerine getirmedikleri takdirde yalancı konumuna düşeceklerini söyledi.