YSK’nin İstanbul seçimini iptal gerekçesine muhalefetten ortak tepki. Muhalefet, ‘Halk iradesi çalındı, gerekçesiz gerekçe’ derken, AKP’nin kararı savunurken yaptığı izahlar, mizah ve alay konusu oluyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gerekçeli kararını açıkladı. YSK, 6 Mayıs’ta verdiğiİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal kararının gerekçelerini ve muhalif üyelerin bu karara hangi gerekçelerle karşı çıktığını gösteren metni yayımladı. YSK’nin 4 üyesinin muhalefet şerhiyle birlikte 250 sayfayı bulan gerekçeli kararında, seçimin iptaline gerekçe olarak “Sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlisi olması zorunluluğuna uyulmaması” gösterildi. YSK’nin gerekçesi, muhalefetin tepkisini çekti. Mazbatası alınan Ekrem İmamoğlu, “Hani çalma nerede?” diye sordu. CHP, HDP ve İYİ Parti başta olmak üzere birçok parti,toplumsal kesim ve hukukçulardan da tepki geldi.
YSK’nin gerekçesi
YSK kararında “108 sandıkta oy sayım cetvellerindeki usulsüzlük ve 706 kısıtlı/ölü/zihinsel özürlü seçmenin oy kullanmasını,tek başına seçim sonucuna müessir olmamakla birlikte, sandık kurulu başkanlarının kanuna aykırı biçimde belirlenmesi ile birlikte değerlendirildiğinde, seçimin güvenilirliğini ortadan kaldıran, seçim güvenliğini zedeleyici” unsurlar olarak nitelendirip iptale gerekçe yaptı. Böylece YSK, kendi hatası olan ve sandık sonuçlarına etki etmeyen bir gerekçe ile seçimi iptal etmiş oldu. Karara, YSK Başkanı Sadi Güven ile üyeler Cengiz Topaktaş, Kürşat Hamurcu ve Yunus Aykın muhalefet şerhi koydu.
Gerekçeye şerh
YSK’nin iptale gerekçe yaptığı memur olmayan sandık başkanlarının bulunduğu 754 sandıktan 750’sinde AKP birinci parti çıkarken, bu sandıklarda AKP temsilcileri de bulunuyordu.Karara muhalefet şerhi koyan YSKBaşkanı Sadi Güven, sandık kurullarının kanuna aykırı oluşturulmasının seçim iptal nedeni sayılmasına karşı çıkarak, 4 ayrıtürde oy kullanılan aynı sandıkların 19’unda ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclisi seçimine ait sayım döküm cetvelinin bulunduğu,tamamının sandık sonuç tutanaklarının olduğuna dikkat çekti. AKP temsilcisinin de bu sandıklarda görev aldığının anlaşıldığına işaret eden Güven, 754 kişinin görev yaptığı sandıkların 750’sinde AKP’li üyelerin de olduğunu vurguladı.
‘Millet iradesi çalındı’
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Millet iradesi cezalandırılmıştır. Milletimizin izzeti nefsiyle oynanmıştır. Bu karar demokrasinin yüz karasıdır ve bunu faili de maalesef Saray’dır. YSK kararının herhangi bir yerinde çalma çırpma gibi bir ifade yer almamıştır” dedi. YSKtarafından mazbatası alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Gerekçede seçim iptali için uyumsuzluk görülmemiştir deniyor. Bir başka şerhte ise seçimin iptaline hukuki bir uyarlılık bulunmamaktadır deniyor. Türkiye tarihinde başka böyle bir örnek yok.Kendi yaptıkları şayet bir hata ise bundan 16 milyon insanı cezalandırıyorlar. Hani çalma nerede? Bu ülkenin bütün yöneticileri hem de Ramazan ayında, iftar sofralarında çaldılar dediler. Bu milletin vicdanına sığar mı bu anlayış” dedi.
Muhalefetten tepki
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, YSK’nin gerekçeli kararına, “Gerekçesiz bir gerekçe kararı açıklayan YSK, tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. 250 sayfalık gerekçeli kararda bir tane bile gerekçenin olmamasını nasıl izah edecekler?..” diye sordu.İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen de “YSK gerekçeli kararını açıkladı. Çalma, çalıntı, hırsızlık yok” diyerek AKP’nin “çalındı” iddiasına tepki gösterdi.
AKP’nin savunması alay konusu
AKP’nin İstanbul Adayı Binali Yıldırım YSK’nin gerekçeli kararına ilişkin, “Gerekçeli kararda ‘oylar çalındı’ diye bir tarafın söylemini yazacak halleri yok” dedi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik de YSK kararına destek verdi. AKP’li yetkililerin YSK’nin kararını izah etmekte zorlandığı görüldü. YSK’nin AKP Temsilcisi Recep Özel, “Artık eski içtihatlar geçersiz kalmıştır” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Birtakım aklı evveller diyorlar ki, YSK kararında çalmayı söylemedi. Tam da söyledi. Hukuk diliyle söyledi. Bizim söylediğimiz gibi söylemedi” dedi.
YSK seçim güvenliğine tehdittir’
Hukukçular, 250 sayfalık gerekçeli kararı DW Türkçe’ye değerlendirdi. “YSK’nin kelimenin tam anlamıyla hukuk cinayeti işlediğini” vurgulayan Anayasa hukukçusu Prof. Ergun Özbudun, “Kararın hiçbir mantıklı yanı yoktur.Karara itiraz eden dört YSKüyesi demokrasiyi, hukuku kurtarmaya çalıştıklarını ortaya koysa da, bunu başaramamıştır”dedi. Eski Cumhuriyet savcılarından Ömer Faruk Eminağaoğlu da “YSK, hukuku hiçe saymış ve iptal nedenini genişletmiştir. Halkın iradesine açıkça el koymuştur. YSKseçim güvenliğine en büyük tehlikedir” dedi.İstanbul Barosu eski başkanlarından Turgut Kazan da, “Türkiye, hukukun olmadığı, seçim güvenliğinin sağlanamadığı çok zorlu bir dönem yaşıyor” dedi.
HABER MERKEZİ