Şeker fabrikalarının bir çoğunun satıldığı dönemde pancar taban fiyatı açıklandı. 2016’da 2017’nin taban fiyatı ‘yanlışlıkla’ 2016 olarak açıklanmıştı. Çiftçiler ‘şimdi de benzer bir oyun mu oynanıyor’ diye soruyor
Pancar taban fiyatları Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. 2018 pancar taban fiyatları 24 Haziran seçimlerinden dolayı bu yıl 4-5 ay önceden açıklanırken, bu durum üreticiler arasında ciddi kafa karışıklığına neden oldu. 2018 pancar taban fiyatları 16 polar üzerinden 2 lira 35 kuruş olarak açıklandı. Geçen yıl 2 lira 10 kuruş olarak açıklanan taban fiyatları, bu yıl 25 kuruş artırılarak 2 lira 35 kuruşa çıkarıldı. Çiftçiler, fiyatların geçen yıla göre yüzde 10’un üzerinde artırılmasını yeterli görmese de tepki de göstermedi. Ancak alınan bilgilere göre hükümetin, alınan tekliflerin üzerinde bir fiyat açıkladığı kaydediliyor. Yani başta Türk Şeker olmak üzere bazı kooperatiflerin pancar taban fiyatlarının açıklanan fiyatın altında bir öneride bulunduğu ifade ediliyor.
Pankobirlik ve Türk Şeker başta olmak üzere kooperatif fabrikalarının 2018 pancar taban fiyatının kaç lira olacağı konusunda hükümete nasıl bir teklifte bulundukları çiftçi için hayati önem taşıyor. Bu rakamların da bir şekilde çiftçiye açıklanması gerekiyor. Taban fiyatların bu yıl erken açıklanması, üreticide iki yıl önce karşılaştıkları durumu hatırlattı. 2016 yılında yine Başbakan Binali Yıldırım tarafından pancar taban fiyatı 2 lira 10 kuruş olarak açıklanmıştı. Ancak Yıldırım’ın 2016’nın değil, 2017 yılı taban fiyatlarını açıkladığı sonradan ortaya çıkmıştı. Bu yıl da taban fiyatların erken açıklanması, ‘bu fiyatlar bu yılın değil de gelecek yılın ürünü için mi belirlendi’ kaygısını oluşturdu.
Fabrika yok taban fiyat var
Şeker fabrikalarının neredeyse tamamının satıldığı bir dönemde Başbakan’ın açıkladığı fiyat eğer bu yılın fiyatıysa, hangi gerekçeye dayanarak fiyat açıklandı, anlaşılması güç! Türk Şeker’in elinde fabrika dahi kalmadı. Pankobirlik ise çiftçinin sırtından biriktirdikleriyle ‘Termik Santral’ ihalaeleri peşinde ve bir termik santrali de satın aldı ve enerji üretim işine girdi. Bu yıl el değiştiren fabrikaların kaç tanesinin pancar alımı yapacağı dahi bilinmezken, açıklanan taban fiyatın seçimi atlatana kadar bir propaganda aracı olarak ele alındığı, Başbakanın daha önce yaptığı oyun gibi bir oyunun oynandığını ortaya çıkıyor. Şeker fabrikalarını alan birçok sermayedar grubun bu fabrikaları arazileri için aldığı ve bu arazilerde de beton binalar dikecekleri bilinen bir gerçek.
EKOLOJİ SERVİSİ