Dersim’de bir araya gelen 15 kadın, Dostlar Dostlara Yardım Ediyor Derneği’nin yardımıyla yufka imalatına başladı. İş yerine hem çalışan hem ortak olan kadınlar, KHK ile ihraç edilen kadınlara iş imkanı sağlamayı hedefliyor.
Almanya’da 2011 yılında Van’da yaşanan depremin ardından depremzedelere yarım etmek amacıyla kurulan Freude Helfen Freunden/Dostlar Dostlara Yardım Ediyor Derneği, “”yufka imalatı” projesine destek vererek Dersimli 15 kadına iş imkanı sağladı. Yaklaşık 8 yıldır bölge illlerinde küçük çaplı projelerı destekleyen dernek, en son Dersimli kadınların hazırladığı projeye destek verdi.
Dersim’de en büyük sorun işsizlik
Almanya’da yaşayan Dersimli Ayşegül Aras (60), memleketindeki en büyük sorunlardan birinin kadınların işsiz olduğu söyledi. Böylece, kentteki kadınlarla onları nasıl istihdam sağlanabileceği üzerine fikir alışverişinde bulundu. “Yufka ekmek imalatı” fikri baskın çıkınca Aras, başkanlığını yürüttüğü Dostlar Dostlara Yardım Ediyor Derneği’ne ilgili projeyi sundu. Pojede, Kadınların aynı zamanda yöresel yemek servisi yapabilecek, kafe olarak da işletebilecekleri yufka imalathanesinde karar kılındı.
KHK ile ihraç edilen kadınlar da istihdam edecek
Mezopotamya Ajansı‘nda (MA) yer alan habere göre Zembur adıyla 15 kadının istihdamını sağlayacak iş yerinin açılışı, eksikliklerinin giderilmesinin ardından 1 Haziran’da yapılacak. Ev işçisi, öğrenci ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kadınların istihdam edileceği yufka imalathanesinde, çalışma saatleri günde 8 saat olarak belirlendi. Hiçbir kadının sigortasız çalıştırılmaması kararının alındığı imalathanede, çalışanlara asgari ücretin üstünde ücret ödenmesi kararı alındı. Kadınların hem çalışanı hem ortakları olduğu işyerinin kurulmasını sağlayan Dostlar Dostlara Yardım Ediyor Derneği Başkanı Ayşegül Aras, derneğin başta Dersim olmak üzere bölgenin birçok ilinde geliştirilen projelere katkıda bulunduğunu ifade etti.
Aras, kadınlarla komünal yaşam ve dayanışma içerisinde olunmasının bölgede bir kültür olduğunu söyledi. Aras, Dersim’de birçok kadınla yüz yüze saha çalışması yaptığını söyleyerek, kadınların ihtiyacı ve önerisi doğrultusunda böyle bir kafe ve imalat yeri açtıklarını belirtti.
‘Temel amacımız kadınlara iş imkanı sağlamak’
Aras, imalathanenin kadınlar açısından küçük bir adım olduğunu, ilerleyen zamanlarda daha farklı çalışmalarla birçok kadının istihdam edilebileceği projeleri amaçladıklarını dile getirdi. Projeyi, kadınlarla birlikte hazırlayıp dönüştürdüğünü söyleyen Aras, imalathanede çalışacak kadınların hem iş yeri sahibi hem de üreticileri olduğunu ifade etti. Aras, “Temel amacımız, Dersim’de kadınlara iş imkanı sağlamak. Kadınların öncülük ettiği her şey beni çok mutlu ediyor. Yaptığımız, sosyal bir projedir. Bir patron ve işveren yok. Patronun kar elde edebileceği bir sistem olmayacak. Gelen gelir önce buradaki kadınları iyi bir yere taşıyacak. Daha sonra ihtiyacı olan kadınlar için farklı şeyler düşünülecek” diye konuştu.
Proje danışmanı Yıldız Gündüz de, açtıkları yeri kafeden ziyade bir yaşam alanı olarak gördüğünü belirtti. Yıldız, kafe ile hem işlerinin sahibi hem de üretmek istediklerini kaydetti.
‘Kadınlar hayatın her alanında üretiyor’
Öğretmenlikten ihraç edilen KHK’li Şükran Yalçın da, kadınların ortak fikirleriyle açığa çıkan bir mekan olduğunu söyleyerek, “Hayatın her alanında kadınlar üretiyor. Projenin asıl amacı, kadın odaklı olmasıdır. Evde bildiklerimizi, yaşamdan öğrendiklerimizi ortaklaştırma çabasıdır. Amacımız kendi mekanımızda kadının dili ve rengini hakim kılmaktır” ifadelerini kullandı.