Senato silah satışına yasak koydu, Pentagon teslimat için davet etti
ABD Senatosu, F-35’lerin Türkiye’ye satışını askıya alan kararından bir gün sonra Pentagon, savaş uçaklarının üretimini üstlenen Lockheed Martin şirketinin Teksas’ın Fort Wort bölgesinde Türkiye için devir teslim töreni düzenleyeceğini duyurması dikkat çekti.
Pentagon iki uçağın daha sonra Arizona’daki askeri üsse uçacağı kaydedildi. ABD basınına konuşan Pentagon sözcüsü Mike Andrews, “Türk F-35 pilotları ve teknik ekibi Arizona’daki Luke Askeri Hava Üssü’ne geldi. Eğitimler kısa süre içinde başlayacak” dedi.
Senato’nun satış yasağı aldığı F-35’lerin Türkiye’ye verileceği açıklaması tartışma yarattı.
Financial Times gazetesi, Senato ile Pentagon arasında çıkan bu çelişkili duruma dikkat çekti. Katrina Manson ve Laura Pitel imzasını taşıyan haberde, Senato’nun kararına atıfta bulunularak, “Bu gelişme NATO müttefikleri arasındaki artan tansiyonu yansıtıyor ve 10 milyar dolar değerindeki 100 hava aracının satışını engelleyebilir” deniyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın tasarıya ilişkin tepkilerine de yer verilen haberde, “ABD’deki bu teşebbüsler esef verici, stratejik ortaklığın ruhuna aykırı. Alternatifsiz değiliz” sözlerine de dikkat çekiliyor. Haberde, “ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri ve Amerikalı kanun koyucular, Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi satın alarak, F-35’e ve toplayacağı verilere ilişkin sırları riske sokmasından endişeleniyorlar” deniyor.
ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey, “Erdoğan Rusya’ya çoktan yüklü miktarda para ödedi, bu yüzden Erdoğan’a onunla Putin arasında sorun yaratmaya çalışmadığımızı, ancak özellikle F-35’ler konusunda endişelerin olduğunu anlatmamız gerek” diyor.
Oy hesabı…
ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi ve eski Pentagon çalışanı Eric Edelman da, S-400’lerin, F-35’leri tehlikeye atabileceğini vurguluyor.
Edelman, “Oradakiler bu sorunun çözüleceğini ve Türkleri bundan vazgeçirebileceklerini umuyorlardı, çünkü Türkiye çok önemli bir müttefik. Erdoğan’a aynı zamanda seçimler öncesinde Amerikalılara karşı Türk ulusal onurunun savunucusu olarak poz verme şansı da vermek istemediler” diyor.
AKP’nin milliyetçi oyların peşinde olduğu belirtilen habere göre analistler, ABD’nin bu kararının Erdoğan’ın “dış güçlerin ülkeye zarar vermek için komplo düzenledikleri” teorisini güçlendirebileceğini söylüyorlar.
Suudiler S-400’e karşı
Türkiye gibi F-35 savaş uçağının bir diğer alıcısı da Katar. Katar aynı zamanda Türkiye ile birlikte S-400’ler konusunda Rusya ile anlaşması olan bir diğer ülke. Ortadoğu’da S-400 ve F-35 müşterisi olan ülkelerden biri de Suudi Arabistan. Katar yönetimi ile uzun bir süredir gerginlik yaşayan Riyad yönetimi, hem S-400 hem de F-35’lerin Katar’a satılmasına karşı.
Fransız Le Monde gazetesi, Riyad yönetiminin Rusya’nın Katar’a yapacağı olası S-400 füze savunma sistemleri satışını engellemek için askeri güç kullanabileceğini yazdı.
S-400’lerin satışını engellemek için Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan da destek isteğine yer verildi.
Katar, Haziran 2017’de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil Körfez ülkeleriyle teröre destek iddiaları nedeniyle kriz yaşamıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ekim ayında Katar’a yaptığı ziyarette S-400 satışı imzalanmıştı.
HABER MERKEZİ