Türkiye’nin, ABD’den gelen talep üzerine S-400 alımını geciktirmeyi değerlendirmeye aldığı bildirildi.
ABD ile Türkiye arasında gerilim konusu olan Rus hava savunma sistemi S-400 için Washington baskısı sürerken Reuters, dikkat çekici bir haber paylaştı. Konuyu yakından takip eden kaynaklara dayandırılan Reuters haberinde Ankara’nın Washington’dan gelen yeni bir talebi ele aldığı aktarıldı.
Geciktirin talebi
ABD’nin Türkiye’den, S-400 alınmasının geciktirilmesi talebinde bulunduğu ve Ankara’nın da konuyu değerlendirdiği bildirildi.
Konuya ilişkin Bloomberg’de yer alan haberde ise Ankara’dan geçtiğimiz hafta S-400’lerin alımının 2020 yılına kadar ertelemesinin istendiği belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı yalanlamıştı
Alman Bild gazetesi de Cuma günü yayınladığı haberinde Türkiye’nin ekonomik kriz ve olası Amerikan yaptırımları nedeniyle S-400’lerde geri adım attığını iddia etmişti. Ankara Bild’in iddiasını yalanlamıştı. Gazetenin sorumlu editörlerinden Julian Röpcke’ye Twitter üzerinden verdiği yanıtta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Sevgili Julian, Kaynaklarınız yanılıyor. Benden duymuş olun: S-400 alımı bitmiş anlaşmadır” ifadelerini kullanmıştı.
Rusya ise S-400 füze savunma sisteminin teslimatını Temmuz’da gerçekleştireceğini açıklamıştı.
İlişkileri germişti
NATO müttefiki Türkiye’nin Rusya’ya füze savunma sistemi satın alma kararı, Ankara ve Washington arasında gerginliğe neden oluyor. S-400’lerin NATO’nun hava savunma sistemine entegre edilemeyeceği endişesiyle ABD bu alıma karşı çıkıyor. ABD’nin Başkan Yardımcısı Mike Pence daha önce yaptığı açıklamada NATO üyesi bir ülkenin Rusya’dan silah alması karşısında “kayıtsız kalmayacaklarını” dile getirmişti. Ankara’nın Rusya’dan S-400 satın alma planı, bazı Amerikan yaptırımlarını gündeme getirmiş, ABD F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye’ye gönderimini durdurma kararı almıştı.
Ertelenirse ne olur?
Türkiye’nin NATO ve aynı anlama gelmek üzere Batı ile sorunlu halinin devam etmesi hatta kronik hale gelmesi Rusya’nın en fazla istediği senaryoydu. Erdoğan’ın yerel seçimlerin hemen ardından Moskova’ya yaptığı ziyaret ve Putin ile yaptığı görüşme, Türkiye’nin S-400’leri alma konusunda kararlı olduğu mesajı içeriyordu. Erdoğan’ın S-400 anlaşmasından dönülmeyeceğini ifade etmesi, İdlib konusunda beslediği radikal gruplara karşı söylemi Rusya’nın taleplerine yaklaşıldığının nişanesi olarak okunsa da aradan geçen sürede Rusya’nın desteğiyle Suriye’nin İdlib’e harekat başlatması işlerin değiştiği yorumlarına yol açıyor. O gün İdlib’e operasyonu erteletebilen Erdoğan’ın, artık denge siyasetini sürdüremediği ve bu yüzden Rusya ile ikili ilişkilerde kriz yaşandığı da iddialar arasında.
Gazete Duvar yazarı Fehim Taştekin’in bir süre önce konuya dair kaleme aldığı yazısında, Putin’in Türkiye hesabının büyük olduğu yazılmıştı. Çünkü S-400’le NATO’ya çomak sokuyor. Bir NATO üyesine Patriot’u gölgede bırakan bir sistemi satmak başlı başına sükse! Rekabet koşulları yaratan ve kendine piyasa açan bir hamle.
S-400’den vazgeçilmesine karşılık Fırat’ın doğusu kartı tutar mı? Türk-Amerikan ilişkileri fabrika ayarlarına dönerken Türk-Rus ilişkileri ne yöne gider? Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerinde bir Rus sürprizi çıkar mı? Tüm bunlar ilerleyen günlerde yanıt bulabilecek ihtimaller.
DIŞ HABERLER