Kürt Araştırmalar Derneği yeni öğretmenler yetiştiriyor. Dernekte eğitim gören öğrenciler, dilin bir toplumun varlığı olduğunu söyleyerek, asimilasyona karşı her yerde Kürtçe konuşulması çağrısı yaptı
Celadet Ali Bedirhan’ın 1932’de çıkardığı Kürtçe Hawar dergisinin yayına başladığı gün olan 15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor. Anadilde eğitim hakkı tanınmayan ve asimilasyon politikalarına maruz kalan Kürtler de çeşitli akademi ve derneklerde dillerini öğreniyor ve geliştiriyor. Bu kurumlardan biri olan Kürt Araştırmalar Derneği(Komeleya Lêkolînên Kurdî) de Kürtçe’yi öğretmenin yanı sıra bu dilde eğitim verecek eğitmenleri yetiştiriyor ve yine dil üzerine çeşitli çalışmalar yürütüyor. Dernek, her yıl 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda olduğu gibi bu yıl da öğretmenlik kurundan mezun olan kişilere sertifikalarını verecek.İstanbul Tabip Odası’nda düzenlenecek etkinlikte, şiir dinletisinin yanı sıra sahne alacak dengbêjler de kilamlar seslendirecek.
‘Eksiklerimi düzelttim’
Kürt Araştırmalar Derneği’nin 4. kur öğrencilerinden Rojbin Dilan Duman, dilin bir toplumun varlığı olduğunu ve varlığına sahip çıkmak için burada olduğunu söyledi. Burada aldığı eğitimden önce konuşurken çok fazla Türkçe kelime kullandığını vurgulayan Duman, “Türkçe düşünerek Kürtçe’yi konuşuyorduk. Buraya geliş amacım Kürtçe’ye dair eksik ya da yanlış olan şeyleri düzeltmek istememdi” diyerek eksikleri tamamladığını söyledi. Duman, gençleri anadilini öğrenmeye ve sahip çıkmaya çağırdı.
‘Haklarım için öğrendim’
Öğretmen adaylarından Gülistan Baran da 4. Kura gidiyor. Ailesinin günlük yaşantısı Kürtçe olsa da kendisinin pek fazla bilmediğini belirten Baran kendisini kursa başlamaya iten şeyi şu şekilde aktardı: “Bir gün Türk ile siyaset tartışırken bana ‘sen daha dilini konuşamıyorsun gelip haklarından bahsediyorsun’ dedi. Bu benim Kürtçe’yi öğrenmemde büyük bir hırs yarattı.” Şu an Kürtçe konuştuğunu ve araştırmalar yaptığını söyleyen Baran, “Bu çok güzel bir duygu” diye belirtti.
Gelişiyor daha da gelişecek
15 Mayıs’ta öğretmenlik sertifikasını alacak olan Zeynep Rana, derneğe gelen birçok kişinin anadilini sonradan öğrendiğine dikkat çekti. Rana, “Diğer dillere baktığımızda bir şekilde ya resmileşmişler ya da devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Ama Kürtçe için böyle bir durum yok. Ancak insanların, öğrencilerin, öğretmenlerin duygularıyla Kürtçe’nin geliştirilmesi bir şekliyle devam ediyor” dedi.
Günlük yaşamda kullanılmalı
Ahmet Altay’da günlük hayatın da Kürtçe olması gerektiğini söyledi. Kürtçenin her geçen gün kaybolmaya yüz tuttuğunu dile getiren Altay, bunun ancak tüm kurum ve kuruluşların günlük hayatta bu dili yaygınlaştırmalarıyla engellenebileceğini söyledi.
Sadiye Eser/İstanbul-MA