Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) kütüphane sayılarına ilişkin kurumun paylaştığı 2017 verilerine göre Türkiye’de biri millî, bin 146’sı halk, 564’ü üniversite, 26 bin 415’i örgün ve yaygın eğitim kurumu olmak üzere toplamda 28 bin 126 kütüphane bulunuyor. Aynı yıla ait bir başka veriye göreyse millî kütüphanelerinin 26 bin 478, halk kütüphanelerininse iki milyon 201 bin kayıtlı üyesi var. Türkiye Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal ise Türkiye’deki kütüphanelere dair sayıları gerçekçi bulmuyor.
30’dan fazla yayınevi kapatıldı
DW Türkçe’den Tunca Öğreten’e konuşan ve bu rakamların artırılmasının sebebini okul kütüphanelerinin de dahil edilmiş olmasına dayandıran Kartal, “Pek çok okulda kütüphane olduğu söylense de aslında yok. Okul kütüphanelerinin kapıları ya kilitli ya da yetersiz. Ayrıca okul kütüphanelerinde kütüphaneciler de istihdam edilmiyor” diyor. Kartal’a göre kütüphaneler hala doluyor fakat bu doluluğun sebebi farklı: “Artık kütüphaneler, öğrencilerin ders çalışma alanına dönüşmüş durumda. Kütüphaneyi anladığımız anlamda kullananların sayısıysa çok az.” OHAL’de, 135 bin kitap kütüphanelerden toplatıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hazırladığı rapora göre 15 Temmuz 2016’dan sonra ilan edilen olağanüstü hal döneminde aralarında PKK ve Gülen yapılanmasına yönelik propaganda yaptığı iddiasıyla 30’dan fazla yayınevi kapatıldı. Halk kütüphanelerinde yer alan iki milyon kitaptan 135 bini örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle toplatıldı.
Spinoza ve Camus örgüt üyesi
Kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin Eşbaşkanı Nevin Erdemir için hazırlanan iddianamede, Erdemir’in okuduğu, Everest Yayınları’ndan çıkan Spinoza Günlüğü adlı kitaptan alıntılarla defterine not ettiği Albert Camus ve Baruch Spinoza’nın isimleri iddianamede “Örgüt üyeleri Spinoza ve Albert Camus’ya ait kitaplar” ifadesiyle geçti. “Kütüphanelerde kütüphaneciler istihdam edilmiyor” diyenKartal, “ Maraş’ta belediye, 25 kütüphane açmış. Buralarda 100’e yakın insan çalışıyor ama aralarında tek bir kütüphaneci yok” dedi.
İSTANBUL