Mardin’de yayımlanan Mardin Life, Kır’atım ve Mardin İletişim gazeteleri, 17 Temmuz 2018 tarihinde Basın İlan Kurumu’na verdikleri ortak dilekçeyle, Mardin Arena ve Mardin Haber gazetelerinin ilanlarının kesilmesini istedi. Mardin Life Gazetesi Yazı İşleri Müdürü, aynı zamanda Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı olan Kadir Üründü, Kır’atım Gazetesi Sahibi Veysi Akar ve Mardin İletişim Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rıdvan Fidan imzalı dilekçede, söz konusu iki gazete sahipleri ve muhabirleri hakkında “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla davaların olduğu ileri sürüldü. Yapılan ihbarın, “Bağımsız medya anlayışımızın bir gereği” şeklinde savunulması ise dikkat çekti.
‘Okumadım, hatırlamıyorum’
Söz konusu dilekçeye dair Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan Mardin Life Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kadir Üründü, dilekçenin içeriğinden haberi olmadan imza attığını ileri sürdü. Üründü, “Mardin’deki basın mensupları bir dilekçe hazırladılar. Bizden de rica ettiler. Biz de imzaladık. İçeriği ile ilgili çok fazla bilgim yok” iddiasında bulundu. “Hiçbir zaman muhbirlik yapmadık. Muhbirliğe de her zaman karşı çıktık” sözleriyle kendisini savunan Üründü, “Dilekçeyi imzalarken gördüm. Ama okumadım. Yani arkadaşlarla mesleki dayanışmamız var. Ondan okumadım” dedi. Üründü, dilekçede yer alan, “Bağımsız medya anlayışımızın bir gereği” ifadelerini hatırlattıldığında ise, “Eski bir mevzu olduğu için çok içeriğini hatırlamıyorum. Okudum mu, okumadım mı onu da hatırlamıyorum. Güvenli insanlar olduğu için benden imza istedikleri için imzaladım” diye konuştu.
‘Etiği bilmiyorum’
Üründü, böyle bir dilekçeyi imzalamanın gazetecilik meslek etiğine uyup uymadığı yönündeki soruyu ise, “Dostum, etiği-metiği bilmiyorum. Arkadaşlar mesleki anlamda bir hak mağduriyeti yaşadıklarını, mahsup yediklerini, mevzuatta da bir sıkıntı olduğu için böyle bir dilekçe hazırladıklarını tek biliyorum. Benden de destek istediler. 4 kişi olduklarını söylediler. Ben de ‘tamam’ dedim. Yani içeriğini çok okumadım. Hatırlamıyorum da” şeklinde yanıtladı. Üründü, dilekçenin, “Mardin’deki bütün yerel gazetelerin ortak dilekçesi” olduğunu ileri sürdü. Üründü, dilekçenin 3 gazetenin farklı 2 gazete hakkında verdiği dilekçe olduğunun anımsatılması üzerine, “Zaten biri yayın hayatına son vermişti” dedi.
Belgeler yalanladı
Ancak, belediye kayıtlarına göre Üründü’nün iddia ettiği gibi Mardin Life Gazetesi’nin 30 değil 50 gazete aboneliği olduğu görülüyor. Yine, söz konusu gazetenin yıllık 15 bin 350 TL karşılığında abonelik yaptığı görülüyor. Üründü’nün başka iş yapmadığını savunmasına karşılık, Mardin Life Gazetesi’nin 14 bin 390 TL karşılığında belediyenin bayrak ve pankart işini aldığı kayıtlarda mevcut.
MARDİN