Sudan’da halk hareketini fırsat bilip yönetime el koyan askeri geçiş konseyine karşı protestoların devam etmesi üzerine tartışmalı üç general istifa etti. Muhalifler, askeri yönetime karşı eylemleri sürdürme kararı aldı.
Sudan’da diktatör Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in halk hareketinin etkisiyle istifa etmesinin ardından yönetimi ele geçiren Askeri Geçiş Konseyi’ne dönük protestolar hız kesmeden sürüyor. Muhalefetin, el Beşir’e yakınlıkları nedeniyle istifa çağrısında bulunduğu 3 general istifa etti. Böylelikle ordu ile protestocuların temsilcileri arasında müzakerelerin yeniden başlamasının önünü açtı. Askeri Geçiş Konseyi Sözcüsü Şemseddin Kebbaşi yaptığı açıklamada istifa eden generallerin; Ömer Zeynelabidin, Celaleddin eş-Şeyh ve Babekir et-Tayyib olduğunu ve istifalarının Asker Geçiş Konseyi Başkanı tarafından değerlendirildiğini belirtti. Sudan Meslek Grupları Birliği (SPA), Ömer Zeynelabidin’in Beşir’in ordu içindeki grubunun lideri olduğunu ve bu nedenle “devrik rejimi yeniden ayağa kaldırmaya çalışmak” ile suçlamıştı.
Zeynelabidin’in istifası ve başkanlık ettiği siyasi konseyin lağvedilmesi, SPA’nın önemli talepleri arasında yer alıyordu. Protestocular, eski güvenlik birimi başkan yardımcısı Celaleddin eş-Şeyh ile eski iktidar partisi Sudan İslami Hareketi’nin (SİH) gündemini sürdüren eski rejimin paralel polis teşkilatı başkanı Babekir et-Tayyib’in de istifasını istemişlerdi.
Protestolar sürüyor
Öte yandan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi ittifakı liderleri, önceki akşam düzenledikleri basın toplantısında Perşembe günü protestoların yeniden başlayacağını ve Askeri Geçiş Konseyi uzlaşıya yanaşmadığı takdirde sivil itaatsizliğin artarak devam edeceğini belirtti.İttifak güçleri, Askeri Geçiş Konseyi siyasi komisyonunun “değişimin önündeki bir engel” olduğuna inandıklarını ifade etti. Buna karşılık muhalefet güçlerinin basın toplantısından kısa bir süre sonra Askeri Geçiş Konseyi, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçlerini, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda acil bir toplantıya çağırdı. Muhalefet liderleri ise müzakerelerin askıya alındığını açıklamalarına rağmen çağrıya karşılık verdi.İki tarafın, anlaşmaya vardıkları belirtiliyor.
Zamlar diktatörü devirdi
Sudan’daki protestolar 19 Aralık’ta ekmek fiyatlarının üç katına çıkmasına karşı başlamış, kısa sürede rejim karşıtı bir harekete dönüşmüştü. 30 yıl önce darbe ile iktidara gelen Ömer El Beşir rejimi 11 Nisan günü yönetime el koyan askerler tarafından tutuklanmıştı. Ancak askeri darbe rejiminin oluşturduğu Geçici Askeri Konsey ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri adlı ittifak arasında adaletsizliklerin son bulmasına yönelik talepler üzerinde müzakereler yapılırken, bu müzakereler hafta sonunda kesilmişti.
HARTUM