23 Nisan Çocuk Bayramı tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanmaya hazırlanırken, ülke genelinde ise çocuklar haklarından mahrum bırakılıyor
Ülke genelinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için çeşitli etkinliklerle kutlanma hazırlanırken, çocuk hak ihlalleri de artarak devam ediyor. Çocuk yaşta zorla evlendirilen, istismar edilen, tutuklanan ve şiddete maruz kalan çocukların sayısı hızla artıyor. Okula gitmesi gerekirken çalışmak zorunda bırakılan “çocuk işçi” sayısındaki artış da Türkiye’nin acı gerçeklerinden. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube yöneticisi ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Gülesra Güllü, Türkiye’nin çocuk gerçeğine dikkat çekti.
Çocuklara yönelik yaşanan hak ihlallerinin en temel nedeninin yapıcı, sosyal politika ve yasal düzenlemelerin olmayışının olduğunu belirten Güllü, “Türkiye, 24 yıl önce BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tarafı olarak güvence altına alınan çocuğun üstün yararı, yasama ve gelişme hakkı, katılım hakkı, güvenli bir ortamda büyüme hakkı yükümlülüklerini yerine getirmelidir” dedi.
Yaşanan hak ihlallerine karşı görünürlüğün ve farkındalığın arttırılması gerektiğinin altını çizen Güllü, çocuklara yönelik yapıcı, sosyal politika ve yasal düzenlemelerin yapılması ve Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu. Öte yandan Giresun’un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018’de şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’ın (11) anne ve babası hukuk mücadelesi verirken, Türkiye ve bölge kentlerinde Rabia Naz için adalet talep eden eylemler düzenledi. Kadın Meclisleri’nden Hilal Susuz, üzeri örtüldüğü için Rabia Naz’ın ölümünü bir cinayet olarak kabul ettiklerini söyledi. Susuz, “Rabia Naz olayı unuttuğumuz bir şeyi hatırlattı; bir çocuğun hayatını ve çocuk haklarının her şeyin üzerinde olduğunu. Halk ‘dur’ dedi” diye konuştu.
Davanın takipçisiyiz
AKP iktidarı süresince çocuk istismarının katlanarak arttığına dikkat çeken Kadın Meclisleri’nden Zehra Polat da, davanın takipçisi olduklarını belirterek, “Halkımıza da çağrımız; Rabia’nın ailesinin yanında olmalarıdır. Hiçbir çocuğun, kadının öldürülmediği, şiddete uğramadığı bir ülke için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.
Devlet yasalarına uysun
Kadınlar Birlikte Güçlü üyesi Hivda Selen ise, polis kurşunu ile öldürülen Berkin Elvan ve cenazesi buzdolabında bekletilen Cemile Çağırga’yı hatırlattı. Selen, her seferinde devletin olayın üzerini kapatarak adalet arayışına engel olunmaya çalışıldığını söyleyerek, devleti kendi yasalarına uymaya çağırdı.
Çocuk ölümlerinde ciddi artış
Ellerindeki verileri paylaşan Gülesra Güllü şöyle devam etti: “Geçen yıl içerisinde 41 çocuğun yaşamını yitirdi, 64 çocuk ise yaralandı. 2018 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir çocuk güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucunda yaşamını yitirdi, bir çocuk yaralandı. Silahlı çatışma sonucunda 1 çocuk yaralanmıştır. Bombalı saldırılar sonucunda bir çocuk yaşamını yitirmiştir. Resmi hata ve ihmal sonucunda 3 çocuk yaşamını yitirdi, 46 çocuk yaralandı. Mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcıların infilak etmesi nedeniyle 2 çocuk yaşamını yitirdi, 2 çocuk ise yaralandı. Yine 2 çocuk şüpheli şekilde, 3 çocuk da intihar sonucu yaşamını yitirdi, 4 çocuk ise intihara teşebbüs etti.”
İşçiliğe zorlanıyorlar
Başbakanlık Genelgesi ile “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı” olarak ilan edilen 2018 yılında İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre sadece bölge illerinde çalışmaya zorlanan en az 22 çocuğun yaşamını yitirdiğini ifade eden Gülesra Güllü, 2018 yılında aile içinde ve toplumsal alanda çocuklara yönelik yaşanan şiddet ve istismar olaylarına da değindi. Güllü, şiddet sonucu 7 çocuğun yaşamını yitirdiğini, 14 çocuğun yaralandığını, 92 çocuğun istismara maruz kaldığını, 4 çocuğun ise kaçırılarak alıkonulduğuna dikkat çekti.
DİYARBAKIR/JINNEWS