25 Nisan’da duyurulacak proje şimdiden tepki topladı. Kooperatifleşme değil, holdingleşmeye gidildiği belirtildi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Tarımda Milli Birlik Projesi’nin detaylara ortaya çıkmaya başladı. Proje ile ilgili ilk bilgiler Dünya gazetesinde Ali Ekber Yıldırım tarafından duyuruldu. Projeye dair yer alan bilgiler “deprem” etkisi yarattı. Şimdiye kadar uygulananları çöpe atan yeni proje, tarımda da yeni bir varlık fonu oluşumunu içeriyor. Ağırlıklı eğilime göre, “Tarımda Milli Birlik Projesi” nin uygulanamayacağı, uygulanırsa tarımsal birikimin, kurumlarıyla birlikte bütün varlığıyla bir holdinge bırakılacağı yönünde.
Hükümetin reformlar dönemi dediği 31 Mart yerel seçim sonrası Yeni Ekonomi Paketi’nden sonra ikinci flaş projesini 25 Nisan’da açıklıyor. Tarımı masaya yatıran yeni Proje daha duyurulmadan büyük endişe kaynağı olmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 17 slaytla sunulan projede, üretici yok sayılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nin birleştirilerek devlet tarafından kurulacak Milli Birlik Kooperatifi ile tarımdaki tasfiye sürecini daha da hızlanacağı saunuluyor.
Devlet eliyle kurulacak ve çiftçilerin ortak olması zorunlu kılınacak Milli Birlik Kooperatifi ve özel sektör işbirliği ile kurulacak Semerat Holding, tarımın tek patronu olacak. Yerli sermayenin yanı sıra uluslararası sermayenin de ortak olacağı Semerat Holding, devletin tarımsal KİT(Kamu İktisadi Teşekkülü)’lerine de sahip olacak. Bir diğer deyişle tarım alanındaki Varlık Fonu işlevini görecek. Arapça bir kelime olan Semarat, faydalar, karlar, menfaatler anlamına geliyor. Türkçe adıyla Çıkar Holding. Kimin çıkarına işleyeceğine gelince, gelen tepkilere göre, holdinğlerin çıkarına işleyecek.
Tarımda başarısızlığın itirafı
- Ekber Yıldırım’ın yansıttığı bilgilere göre, Tarımda Milli Birlik Projesi’nde, AKP Hükümeti’nin 17 yıllık tarım politikasının başarısız olduğu, tarımın iflas ettiğinin itirafı var. Yerel seçimlerden önce gittiği her ilde, her mitingde tarımda bir başarı öyküsü yaratıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediklerinin aksine, Tarımda Milli Birlik Projesi’nde mevcut tarım politikası, uygulamalar çok sert bir dille eleştiriliyor.
Mevcut politikaya eleştiriler
Tarladan sofraya kadar uzanan zincirde yüzde 50’ye varan israf var
Ölçek problemi nedeniyle tarımsal maliyetler oldukça yüksek
Plansızlık ve yetersiz veri nedeniyle fiyat artışları olmakta
Katma değer hakkaniyetli dağıtılmamaktadır.”
Yönetilemeyen, planlanamayan çok parçalı ekosistem var
Yem fiyatları, hububatta tohum maliyetleri spekülasyonla yükseltiliyor
Pamukta çırçır aşaması verimsiz
Patates ve soğandaki fiyat artışları plansızlık ve spekülasyondan
Yalan sistem yerine yalın sistem
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sunumuna bakılırsa tarımda “yalan” sistemden “yalın sisteme” geçilecek. Bugüne kadar yapılanlar yalan ve yanlıştı. Bundan sonrası yalın sistem olacak. Bunun adı da “Türk Tipi Tarım ve Orman Yönetim Sistemi” olacak.
Semerat Holdig bileşenleri
Tarım Bakanlığı’nın sunumunda yazılanlar doğruysa Varlık Fonu benzeri bir yapıya sahip olacak. Ülker, Eti, Sütaş, Namet, Pınar, Unilever, TK Holding, Kastamonu Entegre, Migros, Borsa vb. şirketler bu Holding’in yüzde 50 ortağı olacak. Ülke tarımı bu şirketlere teslim edilecek. Bu şirketler arasında Unilever gibi uluslararası şirketler de olacak. Buna da Tarımda Milli Birlik denilecek? Bu nasıl millilik, nasıl birliktelik?
Tarımda Milli Birlik Projesi’ne bakıldığında öne çıkan 4 önemli başlık var.
1- Tarım politikaları bugüne kadar çok başarısız oldu. “Yalın Sistem’e geçilecek.
2- Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı Tarım Kredi Kooperatifleri ile birleştirilerek Tarımda Milli Birlik Kooperatifi kurulacak.
3- Milli Birlik Kooperatifi’nin yüzde 35, Toprak Mahsulleri Ofisi,Atatürk Orman Çiftliği,Çaykur, Türk Şeker gibi tarımsal KİT(Kamu İktisadi Teşekkülü)’lerin yüzde 15 ve yerli,yabancı şirketlerin yüzde 50 hisseye sahip olacağı Semerat Holding kurulacak. Tarımsal KİT’ler aynı zamanda bu holdingin iştiraki yapılacak.
4- Tarımda Milli Birlik Projesi’nde üretici, çiftçi adeta yok sayılıyor.
Ülke tarımı bir holding’e bırakılabilir mi?
Proje uygulanırsa, Milli Birlik Kooperatifi tarımsal üretimi, girdi temini, ithalat gibi konularda görev yapacak.
Semerat Holdig bileşenleri
Tarım Bakanlığı’nın sunumunda yazılanlar doğruysa Varlık Fonu benzeri bir yapıya sahip olacak. Ülker, Eti, Sütaş, Namet, Pınar, Unilever, TK Holding, Kastamonu Entegre, Migros, Borsa vb. şirketler bu Holding’in yüzde 50 ortağı olacak. Ülke tarımı bu şirketlere teslim edilecek. Bu şirketler arasında Unilever gibi uluslararası şirketler de olacak. Buna da Tarımda Milli Birlik denilecek? Bu nasıl millilik, nasıl birliktelik?
Özetle, Tarımda Milli Birlik Projesi enflasyonla mücadele programı kapsamında tasarlanan ama enflasyonu düşürmek bir yana ülke tarımını tümüyle yok edebilecek bir proje. Tarım sektöründe büyük tepkilere neden olan bu projenin yanlışlarını umarız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da görür ve projeyi bakanlığa iade ed