HDP Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Zonguldak’ta 8 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasına dair mahkemenin 6 yıl sonra verdiği kararın “iş cinayetine teşvik” anlamına geldiğini söyledi
Zonguldak bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi Maden Ocağı’nda, 7 Ocak 2013’te metan gazı püskürmesi sonucu 8 maden işçisinin hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davada karar 6 yıl sonra çıktı. Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Nisan’da görülen karar duruşmasında tutuksuz 10 sanıktan taşeron firma yetkilisi 3 sanık 8 yıl 4 ay, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz’a 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 5 sanığın beratine karar veren mahkeme, TTK yetkililerine verilen hapis cezasının da paraya çevrilmesine karar verdi.
HDP Emek, Ekonomi, Tarım ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, sanıklara verilen cezaya yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi.
Açıklamada, “Mahkeme, gerekli yasal yaptırımları uygulayarak adaleti sağlamak yerine neredeyse ölen maden işçilerini kusurlu bulacak kadar ileri gitmiş, işvereni koruyan ve kollayan bir kararın altına imza atmıştır” denildi.
‘Vahşi çalışma koşulları’
6 yıl sonra verilen kararın Türkiye adına büyük “utanç” olduğunu vurgulanan açıklamada, “İş cinayetlerini cezasızlık zırhıyla koruyan bu karar, AKP iktidarının maden işçilerine ‘ya kazada ölürsün ya da işsiz kalır açlıktan ölürsün’ şeklinde dayattığı vahşi çalışma koşullarının tescilidir” ifadelerine yer aldı.
‘Bu tür kararlar iş cinayetini meşrulaştırıyor’
Açıklamada, yine 28 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘7164 sayılı Maden Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da maden kazalarını önleyecek etkili ve caydırıcı düzenlemeler yapılmaktan kaçınıldığı üzerinde duruldu.
Bu duruma ilişkin ise, “Esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışma biçimlerinin yanı sıra gerekli yasal yaptırımlardan kaçınan, adeta ceza verilmeyerek göz yumulan bu tür mahkeme kararları da iş cinayetlerine teşvik anlamına geliyor” denildi.
Açıklamada, mahkeme önüne çıkarılan patron ya da yöneticilerin bir şekilde serbest bırakıldığına, yasaların caydırıcı olmamasından kaynaklı iş cinayetlerinin önünün alınmadığına vurgu yapıldı.