İklim değişikliğine karşı hükümetlerin daha fazla adım atması gerektiğini savunan Yokoluş İsyanı hareketi, konunun aciliyetine dikkat çekmek için kendilerini Londra’daki trenlere zincirleyerek, iki hafta boyunca ulaşım ağını durduracak. Aynı eylem 30 ülkede ve 80 kentte de yapılacak
İngiltere’de giderek artan hava kirliliğine ilişkin 2 hafta boyunca eylemler gerçekleştirilecek. The Times gazetesinin haberine göre aktivistler ana caddelerde yol kesme eylemleri de yapacak. Kolluk kuvvetleri ise bu nedenle Londra’da seyahat edecek kişilere ulaşımdaki olası aksamalar nedeniyle erkenden yola çıkmaları tavsiyesinde bulundu. Daha önce de Londra’daki Thames Nehri üzerinden geçen köprülere barikat kuran Extinction Rebellion’ın (Yokoluş İsyanı) onlarca destekçisi gözaltına alınmıştı. Hareket, bu sefer de Londra’daki eyleme en az 2 bin 500 gönüllünün katılacağını, 30 ülkede ve 80 kentte de benzer eylemlerin yapılacağını açıkladı. İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi ise konuyu, “Kesilmiş sokaklar şimdi değişebileceğimizi veya gelecekte değişmeye zorlanacağımızı gösteriyor” başlığıyla başyazısında inceledi. Gazeteye göre planlanan eylemler sokak tiyatrosu ile doğrudan eylem arasında bir yerde bulunuyor.
Doğa felaket dayatmadan…
Başyazıda şu ifadeler yer aldı: “Eğer bu plan başarılı olursa maliyeti göstericilerin gözaltına alınması, yolcuların işe geç kalması ve araç sahiplerinin trafikte kalması olacak. Fakat eğer plan başarısız olursa iklim değişikliğinin bedeli dünyadaki herkes ve onların çocukları için çok ağır olacak. Tüm gezegenin ekonomisini küresel orta sınıfa acı ve rahatsızlık vermeden değiştirebileceğimiz fikri temelden yanlış. Karbon salımı azaltılmış bir ekonomiye geçişin bedelinin adil bir şekilde dağıtılması dev bir siyasi sorun. Şu anda bu bedel, buna en az dayanabilecek kesimlerin omzunda.” Dünyada yoksul ülkeler, Batı’da ise yoksulların iklim değişikliği yüzünden artan gıda fiyatlarından en çok etkilenenler arasında olacağını belirten Guardian, iklim aktivizminin amacının, ekonomide yapılması gereken değişimlerin doğa bunu felaketlerle dayatmadan önce yapılmasını sağlamak olduğunu yazdı.
Çocukların yaşam beklentisi kısalıyor
Bu yılın Küresel Hava Durum raporu, hava kirliliği sonucu bugün dünyaya gelen bir çocuğun ortalama yaşam beklentisinin 20 ay kısaldığını ortaya koydu. Raporda, havadaki zehirli maddelere uzun süreyle maruz kalmanın sıtma hastalığı, alkol, kötü beslenme ya da trafik kazalarına göre daha fazla insanın ölümüne neden olduğu belirtildi. Aynı rapora göre Güney Asya, hava kirliliğinin insan yaşamını en çok etkilediği bölgelerin başında geldi. 2017 yılında Hindistan’da 1.2 milyon kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar sonucu yaşamını yitirdi. Pakistan ve Bangladeş hava kirliliğinin kamu sağlığını en çok etkilediği diğer ülkeler. Güney Asya’da, trafik ve sanayi fabrikalarının saldığı zehirli hava evlerde kullanılan yakıtların yol açtığı kirlilik ile birleşerek havadaki zehri katlanmasına neden oluyor. Bölge nüfusu, ısınma ve yemek pişirmek için hâlâ odun ve kömür gibi biyoyakıtları kullanıyor. Küresel raporda, 2017’de dünya çapında görülen 5 milyona yakın ölümlü vakanın hava kirliliğiyle bağlantılı felç, diyabet, akciğer kanseri ve kalp krizi gibi hastalıklardan kaynaklandığı belirtiliyor. Rapora göre, bugün doğan bir çocuğun yaşam beklentisi, havadaki zehirli gazları uzun süreli olarak sorulması sonucu ortalama 20 ay azalıyor.
Akciğer hastalıkları ilk sırada
Aynı rapora göre, Güney Asya’da hava kirliliği çocukların yaşam süresinden 30 ay çalarken, Nijer, Kamerun ve Nijerya gibi Sahraaltı Afrika ülkelerinde bu süre 24 ay olarak kayda geçti. Gelişmiş ülkelerde ise bu süre 5 aydan az. Raporda ayrıca, dünyada hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde 41’inin akciğer hastalıkları, yüzde 20’sinin tip 2 diyabet, yüzde 19’unun akciğer kanseri, yüzde 16’sının iskemik kalp hastalıkları, yüzde 11’inin de felçten kaynaklandığı belirtildi. Hava kirliliğini ölümcül hale getiren başlıca maddeler, PM2.5 olarak adlandırılan havadaki 2.5 mikrondan küçük partiküler. Bu parçacıklar akciğer ve dolaşım sistemimize nüfuz ederek ölümcül hastalıkları beraberinde getirebiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ