Van Büyükşehir Belediyesi eski eşbaşkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban hakkında, ‘yasal dayanağı olmamasına rağmen eşbaşkanlık sistemini uygulamak’ gerekçesiyle hapis cezası istendi
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca yapılan incelemelerde yargı kararlarına rağmen “eşbaşkanlık” sistemini uyguladıkları tespit edilen yerine kayyum atandıktan sonra tutuklanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya ve Hatice Çoban hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı. Van 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, Kaya ve Çoban hakkında “görevi kötüye kullanmak” ve “kamu idaresinin usulsüz olarak üstlenilmesi” iddiasıyla 2 ila 4 yıla kadar ceza istendi.
İddianamede, İçişleri Bakanlığı’nın görev emri üzerine Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın “resmi evraklarda belediye başkanının imzası yanında ‘eşbaşkan’ sıfatıyla ikinci bir imzanın olması, yazışmalara dayanak teşkil eden meclis kararının, valilikçe yargıya taşıması üzerine Van 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği, belediyenin karara uyarak söz konusu uygulamayı yazışmalardan kaldırmasına rağmen internet sitesinde ‘eşbaşkanlık’ uygulaması ile ilgili bilgilere yer verdiği, yargı kararını uygulamadığı” hususlarıyla ilgili ön inceleme yaptığı belirtildi.
Ön inceleme neticesinde hazırlanan raporda, Van 3. İdare Mahkemesi’nin aldığı “yürütmenin durdurulması kararı”nın belediyenin itirazı üzerine dosyanın görüşüldüğü Danıştay 8. Dairesi’nce de onandığı kaydedildi.
Eşbaşkanlık’tan vazgeçilmedi
Kaya ve Çoban’ın, hukuki süreçlere rağmen yasalarda öngörülmeyen “eşbaşkanlık” sistemini yazışmalarda kullanmaktan vazgeçtikleri ancak fiilen internet sitelerinde kullanmaya devam ettikleri, yine “eşbaşkanlık” sıfatını yurttaş görüşmeleri, toplantı davetiyelerinde kullandıkları bildirilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “2015 yılı performans kitapçığının ilk basımı ve valilikçe uyarılmasının ardından yapılan basımların incelenmesinde, ilk basımda giriş sayfasında ‘Hatice Çoban-Bekir Kaya eş başkanlar’ ifadesi yer almaktadır. Ayrıca sayfa 26 ve 27’de çok sayıda ‘eş başkanlık’ uygulamasını sürdüğünü gösterir ibareler kullanılmıştır. Basılı bu dokümanın yargı kararıyla iptal edilen ‘eş başkanlık’ uygulamasının iptal tarihinden sonra olduğu dikkate alındığında, uygulamanın yargı kararına rağmen sürdürülmeye çalışıldığını göstermektedir. Anayasa’nın 138. maddesi, İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 28 ve 58. maddeleri gereğince mahkeme kararlarının hiçbir suretle değiştirilemeyeceği, yerine getirilmesinin geciktirilemeyeceği, gecikmeksizin işlem tesis etmeye mecbur olduğu hususları hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla haklarında ön inceleme yapılanların, Van İdare Mahkemesi’nin ‘iptal’ kararına rağmen yasalarda öngörülmeyen ‘eş başkanlık’ sistemini fiilen uygulamaya devam ettikleri tespit edilmiştir.”
İddianamede, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığının hazırladığı rapor doğrultusunda, Kaya ve Çoban hakkında İçişleri Bakanlığından alınan izinle soruşturma başlatıldığı vurgulandı.