Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Poul Thomsen, “Türkiye ile IMF arasında 4. madde kapsamında gözden geçirme çalışmaları dışında, resmi veya perde arkasında gerçekleşen herhangi bir görüşme yok” dedi. Ancak yatırımcılar ve ekonomistler, IMF’yi işaret ediyor. Türkiye’nin ekonomik krizden çıkışı için uzmanlar IMF’yi işaret ederken, bu duruma tepki gösteren hükümetin, Washington’daki yatırımcılarla gerçekleştirdiği ilk temastan sonra ne yapacağı merak ediliyor. Reuters’ın önceki gün geçtiği ve gazetemizin dünkü sayısında yer alan haberde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 400 yatırımcının katıldığı davetli toplantıdaki sunumunun istenen ilgiyi görmediği yer almıştı. Bu gelişmenin ardından gözler, Ankara yönetimi ile IMF arasında uzun süre sonra ilk kez gerçekleşecek olan temasa çevrildi. IMF Dünyan Bankası Avrupa Direktörü Thomsen, IMF/Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Türk ekonomisine ilişkin sorusunu yanıtlayan Thomsen, Türkiye ekonomisinin bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ve ekonominin durgunluk döneminden geçeceğini düşündüklerini belirterek, “Ama Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sıkıntıları abartmamalıyız” diye konuştu. “Türkiye para politikaları da dahil son altı ayda önemli tedbirler aldı” diyen Thomsen, ülkenin enflasyon beklentisini yeniden belirleyerek, enflasyonu düşürmek için sıkı bir para politikası izlemesi gerektiğini söyledi.
Şeffaflık ve MB vurgusu
Thomsen, şeffaflığa, Merkez Bankası’nın (MB) bağımsızlığına ve sıkı para politikalarının devamın vurgu yaparak, “Ekonominin nispeten önemli sayılabilecek bu gerileme döneminde mali sektörü yakından izlemek ve gerekirse önlem almak önemli” yorumunda bulundu. IMF Avrupa Direktörü, Türkiye ile tüm görüşmelerin üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yönelik yaptığı sıradan gözetim çerçevesi içinde yapıldığının altını çizerek, “Türkiye ile IMF arasında 4. madde kapsamında gözden geçirme çalışmaları dışında, resmi veya perde arkasında gerçekleşen herhangi bir görüşme yok” dedi.
4. madde nedir?
IMF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek için yılda bir kez ayrıntılı gözden geçirme de bulunuyor.
‘Vakit kaybetme IMF’ye git’
Gelişmekte olan ülke ekonomileri konusunda uzman ekonomist Timothy Ash, Twitter üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a “Yatırımcı toplantılarıyla vakit kaybetme, doğrudan IMF’ye git” tavsiyesinde bulundu. Ünlü yatırımcı Ash, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Albayrak’ın yerinde olsaydım, Washington’daki yatırımcı toplantılarını iptal eder, S-400 meselesini çözmeye odaklanır, IMF ile oturur yeni IMF programının nasıl şekillendirileceğini netleştirirdim. D.C.’de başka konularla vaktinizi boşa harcamayın” ifadelerini kullandı.
Ekonomik açıdan en zayıf dönemi
Amerikan Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından jeopolitik uzmanı Jogn Sitilides, Amerikanın Sesi’ne verdiği mülakatta, Ankara ile Washington arasında son dönemde Rusya’dan S-400 alımı ve F-35 savaş uçakların satışı konusunda yaşanan gerginliğe değindi. S-400 alımı kararında dönümlemesi durumunda Trump’ın Türkiye’yi ekonomik olarak cezalandıracağı konusunda çok kesin konuştuğunu hatırlattı. Stilides, “Türkiye bu tür yaptırımları kaldırabilecek durumda değil. Resmi olarak resesyona girerse, ekonomiyi kurtarmak için IMF’den kredi almak zorunda kalabilir. Kontroldan çıkmış bir enflasyon, denetimsiz bir işsizlik ve çok ciddi bir borç krizi kapınızda. Bence ekonomik olarak Türkiye son 20 yılın en zayıf dönemini yaşıyor. Bu nedenle bence Sayın Erdoğan, iç politikada puan toplamak ya da Türk halkında Amerika ve NATO karşıtlığını körüklemek adına Türk ekonomisinde yıkım yaratmamaya çok dikkat etmeli.”
İSTANBUL