Cumartesi Anneleri, 10 Nisan 1981’de gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün akıbetini sordu
Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 733’üncü haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmek isteyen Cumartesi Anneleri, bir kez daha polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri, polis engelli üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta eylemlerini gerçekleştirdi. Sokak, polisler tarafından her hafta olduğu gibi yine ablukaya alındı. Açıklamada Cumartesi İnsanları, üzerinde kayıpların fotoğraflarının olduğu tişörtler giyerek, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarıyla karanfil taşıdı. Bu hafta 10 Nisan 1981’de gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün akıbeti soruldu.
‘Hukukun bittiği yerde zulmün egemenliği başlar’
Basın açıklamasını 21 Mart 1995’te gözaltında kaybedilen ve daha sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak yaptı. İnsan haklarının, herkes için onurlu bir yaşamın güvencesi olduğu gibi barış ve adaletin de temeli olduğunu vurgulayan Ocak, “Hakların kullanılmasında bireyin zarar görmemesi, her demokratik devletin birinci sorumluluğudur. Bu nedenle devletin insan haklarının ihlalini amaçlayan hiçbir eylemi meşru değildir. Hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmak için devletin gücünü kullanan iktidarlar meşruiyetlerini kaybederler. Bir sisteme meşruiyet kazandıran devlet gücünün hukukla bağlanarak keyfilikten arındırılmasıdır. Yaşadık, biliyoruz; hakkın, hukukun bittiği yerde keyfiliğin ve zulmün egemenliği başlar” diye konuştu.
‘O günden sonra Nurettin’i gören olmadı’
Nurettin Yedigöl’ün, 1970’li yıllarda üniversite eğitimi için İstanbul’a geldiğini belirten Ocak, “İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciliği dönemi ve sonrasında sosyalist gençlik hareketinin içinde yer aldı. 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 10 Nisan 1981 tarihinde İstanbul/ İdealtepe’de bir eve yapılan baskında gözaltına alındı. Dönemin ünlü işkence merkezi Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Tayyar Sever yönetimindeki 1’inci Şube’de Honduras’ta işkence eğitimi alan K Gurubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için Mete Altan’ın başında bulunduğu işkence timinin en ağır işkencelerine maruz kaldı. En son şubede sorgulanan diğer arkadaşları tarafından görüldüğünde kanlar içindeydi, konuşamıyordu, bilinci yerinde değildi. O günden sonra Nurettin’i gören olmadı” hatırlatmasını yaptı.
Dava AİHM’e taşındı
Baba İsmail Yedigöl’ün, tüm mercilere başvurarak oğlunu sorduğunu söyleyen Ocak, ancak babanın bütün başvurularına “Nurettin’in hiç gözaltına alınmadı” cevabının verildiğini belirtti. 10 kişinin Yedigöl’ü siyasi şubede gördüklerine dair tanıklık ederek ifade verdiklerini dile getiren Ocak, ancak savcılığın “böyle şey olmaz, devlete iftira atmayın” dediğini anımsattı. Yedigöl’ün gözaltında kaybedilmesi ve faillerin yargılanmasıyla ilgili yapılan başvurular sonucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3 ayrı soruşturmanın yürütüldüğünü ifade eden Ocak, soruşturmalarda zaman aşımı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini belirtti. Ocak, anne Zeycan Yedigöl’ün, 15 Şubat 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu sözlerine ekleyerek, “10 Aralık 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi, evrensel hukuka ve teamüllere aykırı bir biçimde başvuruyu diğer kabul edilebilirlik şartları yönünden incelemedi ve zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Dava AİHM’e taşındı” dedi.
‘Ağabeyim 38 yıl önce kaybedildi’
10 Nisan 1981’de gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl de, “Ağabeyim 38 yıl önce kaybedildi. Biz çok seslendik ve çok üzüldük. Umarım kimse bizim gibi işkence görmez hak ve adalet yerini bulur. Çok söz söylemeye gerek yok” dedi. Yedigöl, annesi Zeycan Yedigöl’ün aktarmasını istediklerini söyle paylaştı, “Hakkımı başta Cumhurbaşkanına ve başbakana helal etmiyorum. Öbür dünyaya inanıyorlarsa öbür dünyada hesabı sorulsun.”
‘Hak ve hakikat arayışımızdan hiç vazgeçmedik’
Yedigöl’ü en son gören tanıklarda Ümit Efe de, “Gayrettepe gözleri ve elleri bağlı işkenceye maruz kaldı. 4 gün boyunca bu böyle devam etti. 38 yıl önce Nuretti’nin Gayrettepe Emniyetinde işkence gördüğünü hep söyledik. O an gözaltında işkence gören çok kişi tanığıydı. Gerekli suç duyuruları yapıldı. Biz de dahil olmak üzere suç duyurusu yapanların başvurularına dair takipsizlik kararı verildi. Hak ve hakikat arayışımızdan hiç vazgeçmedik. Nurettin devrimci bir kişi olduğu için ona işkence edildi. Onlarca insan işkence yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Bizde mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.
‘Galatasaray’ı bize açın ve yasakçı zihniyetten vazgeçin’
12 Eylül 1980 darbesinde gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in ablası İkbal Eren ise, şunları dile getirdi: “Bizler sevdiklerimizi kardeşlerimizi 12 Eylül karanlık zindanlarında kaybettik. Onlarcası 12 Eylül zindanlarında katledildi ve kaybedildi. Yasakçı zihniyet ve 12 Eylül darbesi devam ediyor. Sevdiklerimizi kaybedenler bizimle yüzleşmediği sürece ve yargılanmadığı sürece bu dava devam edecektir.” Eren, “Yasaklarla hiç bir şey unutturamazsınız. Galatasaray’ı yasaklayarak bize onları unutturamazsınız. Galatasaray’ı bize açın ve yasakçı zihniyetten vazgeçin. Faillerin bizle yüzleşmesini sağlayın. Devletin görevi budur” dedi.
Kaynak: MA