İzmir’de düzenlenen forumda konuşan Nesrin Nas, ‘Eşitlik sağlanamazsa otoriter rejimler artar’ derken, Hülya Gülbahar ise ‘Cinsiyet eşitliği için sınav vakti’ dedi
Gezici Filmmor Kadın Filimleri Festivali kapsamında İzmir Sanat’ta “Kadınların seçimi; yerel adımlar, geniş alanlar” başlıklı forum düzenlendi. Jülide Ateş’in moderatörlüğünü yaptığı foruma ekonomist Nesrin Nas, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi Başkanı Pelin Erda ve Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) eski Başkanı Avukat Hülya Gülbahar konuşmacı olarak katıldı.
‘Kadınların etrafı çevrildi’
Forumda ilk konuşan Nesrin Nas, mevcut iktidarın kadını toplum mühendisliğinde önemli bir araç olarak kullandığını belirterek, kadınların etrafının yavaş yavaş çevrildiğini söyledi. “Ailenin ne yapacağına karar veren genelde baba ve koca oluyor” diyerek konuşmasını sürdüren Nas, “Kadınlar taşınabilir oy pozisyonundan çıkarılmadıkça hem sosyal hem ekonomik hem de siyasal hayata aktif katılımı sağlanamaz” ifadelerini kullandı. Kadının ekonomik yaşama katılımı azaldığı oranda siyasette de karar verici olma oranının düştüğünü kaydeden Nas, şöyle devam etti: “Kadın geleneksel rolden dışarı çıkmalı ve parlamentoda daha fazla yer edinmeli. Kadınları toplumda eşit olarak var edemediğiniz sürece otoriter rejimler artar.”
Eşitliğe inananlar…
Avukat Hülya Gülbahar da, Türkiye’de her gün en az 5 kadının katledilmesine rağmen yerelden merkeze tüm yöneticilerin konuya ciddiyetle eğilmediğini söyledi. Kadınların eşit ve özgür yaşamak istediği için katledildiğini ifade eden Gülbahar, şu önemli noktalara işaret etti: “Yerel yönetimlerde, sivil toplum kuruluşlarında, mahallelerde, parlamentoda kadınlar için kaynak ayrılması gerekirken, zaman bile ayrılmıyor. Her belediyenin sığınma evi, şiddet kriz merkezi, çocuklar için koruma alanları olmalı. Muhalefet partisinin de iktidar partisinin belediyeleri de bu anlamda adım atmıyor. Erkeklerin ezici bir çoğunluğunun kendi çıkarları söz konusu olunca nasıl kenetlendiğini gördük. Nafaka meselesinde topyekun kadın haklarına Boşanma Komisyonu Raporu ile son verilmek isteniyor. Türkiye’deki kadın eşitliğine inananlar için bir sınav vakti geliyor.”
Bağımsız sığınaklar
Avukat Pelin Erda ise çalışma yaptığı Karabağlar ilçesindeki semt merkezini anlattı. Semtte yaşayan kadınların hayatına dokunan kültürel ve sosyal etkinlikler yaptıklarını söyleyen Erda, sığınma evi için çalıştıklarını ve yakın zamanda gerçekleştireceklerini belirtti. Erda ayrıca, belediyelerin sığınma evlerinin bağımsız olması gerektiğine dikkat çekerek konuşmasını bitirdi.
İZMİR