‘Hasta garantisi’ adı verilen şehir hastaneleri projesinde ‘usulsüzlük’ tespit eden heyet başkanı Kenan Koçak, görevden alındı
Sayıştay’ın Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na (TKHK) bağlı şehir hastanelerini denetlemek amacıyla görevlendirdiği heyetin başkanlığını yürüten Kenan Koçak, yolsuzlukları raporlaştırdı diye görevden alındı. Sayıştay’ın TKHK 2017 yılı hesaplarını denetlemek için görevlendirdiği heyet, Isparta, Mersin, Adana, Yozgat şehir hastanelerini denetledi. Nisan 2018’de, bir rapor hazırlayan heyet, şehir hastanelerinde yapılan onlarca usulsüzlük bulgusu tespit etti. Ardından heyetin başkanlığını yapan Koçak görevden alındı. Koçak’ın AKP’nin ortaya koyduğu projelerine ilişkin usulsüzlük tespitleri yapması sonrası görevden alınması dikkat çekti. Olay, Cumhuriyet Gazetesi’nin Sayıştay Başkanlığı’nın “şehir hastaneleri” ni de kapsayan denetim raporuna ulaşması ile ortaya çıktı. Rapordaki en dikkat çekici usulsüzlükler, şehir hastanelerini inşa ederek işletmesini alan şirketle yapılan sözleşmedeki “usulsüzlükler” olarak görünüyor. Raporda, hizmete giren şehir hastanelerine ait varlık ve yükümlülüklerin kayıt edilmediği, devlet tarafından şirkete yapılan “kira ödemelerinin hatalı muhasebeleştirildiği” ve “muhasebe içi envanter işlemlerinin yapılmadığı” vurgulandı. Raporda, muhasebe kayıtlarının, mevzuata uygun yapılmadığı da vurgulandı. Raporda, bazı şehir hastanelerinin sözleşmelerindeki maddelerin eksik olduğu da yer aldı. Sayıştay, raporda “tahkim yerine ilişkin hükümlerin, sözleşmelerin imzalandığı tarihte yürürlükte olan kanuna ve şu an yürürlükte bulunan yönetmeliğe uygun hale getirilmediği”ni vurgulayarak yargının devre dışı bırakıldığı belirtti.
İktidar memnun, halk mağdur
2013’te yüzde 70 dolulukla “hasta garantisi” vererek şehir hastaneleri projesini yürürlüğe koyan AKP iktidarı, şehir hastanelerinin, kamu-özel işbirliğiyle yap-işlet- devret modeliyle yapılması için 21 Şubat 2013’te de Meclis’ten kanun çıkardı. Buna göre, ihaleyi alan şirket, şehir hastanesini yaptıktan sonra 25 yıl boyunca işletecek, devlet de bu kapsamda şirkete kira ve ayrıca hizmet bedeli ödeyecek. 25 yılın ardından şehir hastanesi kamuya devredilecek. Şu ana kadar 4 şehir hastanesi açıldı. Bunlar; Isparta, Mersin, Adana, Yozgat şehir hastaneleri. Otel konforunda denilerek açılan hastanler şehir dışına inşaa edildi. İktidar bu ptojeyle sağlıkta devrim yaptıklarını söylerken halk ise bu proje ile mağdur olacaklarını dile getiriyor.
HABER MERKEZİ