Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’nin Kobani Kantonu’nda 2 gün süren 3. Suriyeliler Arası Diyalog Çalıştayı, sona erdi. “Suriye toplumsal sözleşmesiyle yeni demokratik döneme” sloganıyla gerçekleştirilen ve 148 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay, yürütülen tartışmaların ardından sonuç bildirgesinin okunmasıyla tamamlandı.
Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Eşbaşkanı Emine Omer tarafından okunan sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: “DSM’nin daveti üzerine ‘Suriye toplumsal sözleşmesiyle yeni demokratik döneme’ sloganıyla gerçekleştirilen çalıştaya Suriye’den yüzlerce parti, sivil toplum kurumu, örgüt temsilcisi ve bağımsız siyasetçiler katılmıştır. 3. Suriyeliler Arası Diyalog Çalıştayı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı Kobane’de gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda Demokratik Suriye Güçleri’nin teröre karşı zaferi selamlanmıştır.
* Katılımcılar, iki gün boyunca anayasa ve Suriye’de çözüm haritası konularını görüşmüştür.
* Katılımcılar hazırlık komitesi tarafından sunulan yeni Suriye anayasası temel ilkeleri hususunda uzlaşmış; anayasanın Suriye’nin birlik ve bütünlüğünü güvenceye alması; ademi merkeziyetçi ve demokratik bir Suriye’yi inşa edecek siyasi sistemi sağlaması gerektiğini belirtmişlerdir.
* Katılımcılar Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim projesini ciddiyetle tartışmış, Suriye’deki mevcut krizi çözüme ulaştırabilecek bir önemli proje olarak adlandırmış ve bu projenin tüm Suriye’de hayata geçirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Katılımcılar Suriye krizinin çözüm haritasının siyasi zeminde gerçekleşeceğini ve bu bağlamda Suriye krizinin başta 2254 sayılı karar olmak üzere ilgili uluslararası kararlara göre çözümünden yana olduklarını beyan etmişlerdir.
* Çalıştay katılımcıları tüm muhalif kesimlerin ve laik demokratik ulusal güçlerin katılımıyla siyasi çözüm dışında herhangi çözüme hiçbir alternatif olduğunu vurgulamış; Suriye’ye, bölgeye ve dünyaya bu şekilde barış, huzur ve güvenliğin geleceğini belirtmişlerdir.
* Katılımcılar Suriye topraklarında, işgal altındaki Afrin’den Liwa İskenderun’a, Golan’a, son dönemde Türk devleti tarafından ele geçirilen tüm bölgelerde her türlü işgalciliğe ve yabancı güçlerin varlığına son verilmesi çağrısı yapmıştır. Katılımcılar hiç kimsenin Suriye topraklarını bir başka ülkenin topraklarına katma hakkının olmadığı vurgusunda bulunmuştur.
* Katılımcılar Suriye muhalefetinin görüşlerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla Suriyeliler arası diyalogların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu çerçevede Demokratik Suriye Meclisi, radikal demokrasiye doğru bir değişim için diyalog çizgisinde Suriye muhalefetinin birliğini oluşturacak demokratik ve ulusal bir merkeze dönüşecektir. Katılımcılar, genel Suriye ulusal kongresinin gerçekleştirilmesi amacıyla; DSM ve İzleme Komitesi’ni Suriyeli, Arap, bölgesel ve küresel tüm kesimlerle görüşmeleri genişletmek için görevlendirilmiştir.”
KOBANİ