MHP’nin nafakayı 5 yılla sınırlayan kanun teklifine tepkiler devam ediyor. Avukat Ceren Şimşek, ‘Kadının evlilik içindeki şiddetten kurtulması için nafaka önemli kalemdir’ dedi
Yerel seçimlerin ardından MHP tarafından nafaka süresinin 5 yıla indirilmesine ilişkin teklifin TBMM’ye sunulması bekleniyor. İktidar cephesinin bu konudaki adımları sürerken, nafakaya dair Gazete Karınca’ya değerlendirmelerde bulunan avukat Ceren Şimşek, “Kadınların evlilik içinde yaşadığı şiddet ortamından kurtulması, kendi hayatı hakkında karar verebilmesi için nafaka önemli kalemdir” dedi. Türkiye’de kadın istihdam oranlarında hızlı bir düşüş yaşanırken ve evli kadınlar arasında işten ayrılma oranları artarken, bu konuda iktidar tarafından olumsuz koşulları destekleyici yasalar hazırlanıyor. Son hedef ise nafaka hakkı. MHP’liler konuya ilişkin bir kanun teklifinin 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Meclis’e getirileceğini duyurdu ve en uzun nafaka süresini 5 yıl ile sınırlandırılmasını önerdi.
Nafaka hakkı nedir?
Kadın örgütleri temsilcileri konuya ilişkin tepkilerini sürdürürken, nafaka hakkı ile ilgili avukat Ceren Şimşek, “Nafaka alan erkekler de vardır” diyerek nafaka hakkının yalnızca kadınlara yönelik olmadığına dikkat çekti. Avukat Şimşek nafaka hakkıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Nafaka bağlanan kadınların profilleri tek bir tiple tanımlanamaz. Şunu söyleyebiliriz ki ekonomik özgürlüğü olmayan, çalışmayan veya ev içi emek harcayan ancak bir geliri olmayan, çalışıp erkekten daha az ücret alan kadınlar için nafaka bağlanma kararı verilir. Nafaka için içtihatlarda da belirtildiği gibi bir tarafı yoksullaştırırken diğer taraf için de bir zenginleşme aracı olmamalıdır. Bu nedenle de her kadın nafaka alır diye bir kural yoktur.”
Yeniden hayat kurmak
Şimşek, nafakanın kadınlar açısından mevcut toplumsal koşullarda neden önemli olduğunu da şu şekilde açıklıyor: “Nafaka kadınların geçimi, tek başına yeniden bir hayat kurması ve belki de kendi hayatını şekillendirip ekonomik özgürlüğünü kazanması için önemlidir. Kadınların halen istihdam oranı yüzde 29.3. Bu durumda birçok kadın ev içinde görünmeyen emek harcarken herhangi bir gelir elde edemiyor. Bu tabloda kadınların evlilik içinde yaşadığı şiddet ortamından kurtulması, kendi hayatı hakkında karar verebilmesi için nafaka önemli kalemdir.
‘Erkeklik problemi’
Avukat Şimşek son olarak, nafaka hakkının suiistimal edilip edilmediğiyle ilgili de şöyle konuştu: “Bu hak kolay suistimal edilecek bir hak değil. Çünkü mahkeme kararıyla veriliyor. Hakim her iki tarafı da dinliyor, her iki tarafın da ekonomik durumunu inceliyor ve buna göre bir karar veriyor. Bu yüzden suistimale çok açık değil. Nafaka alan erkek vardır. Kaldı ki nafaka kanunda sadece kadına tahsis edilmiş bir hak değildir. Kanunda nafaka alacaklısı demektedir. Ancak bu haktan bir erkek olarak yararlanmamak ya da yararlanmaktan kaçınmak bir toplumsal cinsiyet rollerinin erkek üzerine yüklediği rolden kaynaklanmaktadır. Yani kısaca bu bir erkeklik problemidir.”
İSTANBUL