Kürt folklorunu tanıtmak amacıyla Newroz’da 3 aylık dergi ‘Folklora Me’ yayın hayatına başladı
Kürtçe dergi yayımcılığına yeni bir soluk eklendi. Mezopotamya Vakfı tarafından “Folklora Me (Bizim Folklorumuz)” adıyla Newroz günü yayım hayatına başlayan 3 aylık dergi, Kürt folklorunun zenginliğini yansıtacak. Sadece Kürt folklorunu araştıran, analiz eden ve deşifre eden dergi, Kürtçenin lehçeleriyle çıkıyor. “Zargotin pişt e, folklor her tişt e” sloganıyla yayınlanırken, Newroz günü ise okuyucularla buluştu. Dergi Kürtlerin tüm folklorik çalışmalara ve konulara yer veriyor.
Yaklaşık 6 aydır hazırlıkları yapılan derginin yayım kurulunda Kürt yazar ve tarihçi Prof. Dr. Celîlê Celîl yanı sıra çok sayıda araştırmacı var.
‘Folklor maddi ve manevi kültürdür’
Derginin editörü Eşref Keydanî, yayım politikasına ilişkin ajansımıza konuştu. Kürtlerin açısından folklorun önemi ve anlamına dikkat çeken Keydanî, “İnsanlık var olduğu günden bu yana yaşadığı her an bir şeyleri yaratıyor. İnsanlar sürekli gelecek nesle bırakılması için bilim, denemelerini ve tecrübelerini taşıyor. Bunlar taşındığında başka bir bilim ortaya çıkıyor. Zaman içinde binlerce yıldır süre gelen bilim başka bilimleri ortaya çıkarıyor. Kendisiyle beraber maddi ve manevi bir kültürü ortaya çıkartıyor. Biz de folkloru maddi ve manevi kültürü olarak tanımlıyoruz” dedi.
Folklorun maddi ve maneviyatına ilişkin de konuşan Keydanî, “Mesele bir yemek çeşidi maddi bir kültürdür. Manevi boyutunda da birçok konusu var. Mesele biz yaslarımızı tuttuğumuzda gülmüyoruz. Yan yana oturup hüzünleniyoruz. Bu tür konular da maneviyata alanına giriyor. Folklor çalışmaları maddi ve manevi konulardan oluşmaktadır” diye belirtti.
‘Folklor üzerine araştırma’
İki yöntemle çalışma yürüttüklerini anlatan Keydanî, bunlardan bira tanesi sahadan derleme yaptıklarını, ikincisinin ise, derledikleri folklor üzerinde araştırma, analiz ve deşifre çalışmasıyla dergiye aktardıklarını söyledi. Sahadan ata sözleri, masal-hikaye, destan, efsane, deyimler, yaşanmışlar, serüven, dua, beddua, köy, çeşme, ova, yayla, dere, vadi isimleri yanı sıra birçok konu derlediklerini dile getiren Keydanî, müzik, folklor, yemek, içecek, kıyafet, takılar, adet-töre, ritüel gibi birçok konular kendilerini ilgilendirdiğini belirtti.
Celile Celil’in folklora etkisi
Folklor alanında birçok başarılı çalışmalara imza atan Prof. Dr. Celîlê Celîl’in çalışmalarında etkisi çok fazla olduğunu vurgulayan Keydanî, “Celîlê Celîl bize güç ve moral verdi. Verdiği desteğinden dolayı dergiyi çıkartmamıza neden oldu” dedi.
Folklor alanından böyle bir dergi çalışmasına ihtiyaç olduğunu hatırlatan Keydanî, “Celîlê Celîl dediği gibi ‘zaman folklorun düşmandır.’ Ömrümüzden her giden an, dünya globale oluyor. Her geçen gün teknoloji ilerliyor ve insanları kendi kültüründen, folklorundan, kimlik ve varlığından uzaklaştırıyor. Biz de buna karşı diyoruz ki teknoloji ve kapitalist sistem insanları mutlu edemez. Bu tür çalışmalarla insanları mutlu edebiliriz düşüncesindeyiz” diye konuştu.
‘Folklorun unutulmaması için’
Bugüne kadar binlerce folklor ürünü olan konular unutulduğuna dikkat çeken Keydanî, sözlerini şöyle tamamladı: “Zengin folklorumuz unutulmaması ve kaybolmaması için çalışıyoruz. Derginin niyeti de odur ki Kürtlerin yaşadığı her yere ulaşıp oradaki folklorun yansımasıdır. Kürtlerin folkloru bir denizdir. Bu deryayı halka ulaştırmak için kolektif bir ruhla çalışıyoruz. Bu zenginlik bizi güçlendiriyor. Bizim Folklorumuz olduğu için derginin ismi Folklara Me olarak belirledik.” Keydanî, herkesi folkloruna sahip çıkmaya davet etti.
Kaynak: Bilal Güldem (MA)