Fransa’da sosyal ve ekonomik adaletsizliğe karşı büyük bir çıkış yapan Sarı Yelekliler’in, 30 bin kişiyle gerçekleştirdiği anketin bir benzerini bu kez OECD, 21 ülkede yaptı. Sonuç neredeyse aynı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), son yıllarda dünya çapında görülen ekonomik daralma sonrası ortaya çıkan sosyal ve ekonomik risklere yönelik olarak, 22 bin kişiyle görüşme yaptı. “Hükümet daha az gelire sahip insanları korumak adına zengin insanlardan şu anda olduğundan daha fazla vergi almalı mı?” sorusu yöneltildi. 21 ülkedeki katılımcıların yarısında fazlası bu soruya “Evet” yanıtını verdi.
Portekiz ve Yunanistan önde
Zenginlerden fazla vergi alınmasını isteyenlerin 21 ülkedeki ortalaması yüzde 68 olurken, bu fikre en fazla destek ekonomik krizle boğuşan Portekiz ve Yunanistan’dan geldi. İki ülkede bu oran yüzde 80’e kadar çıktı.
Kamu yardımı talebi…
Ortalamada sadece yüzde 20, ihtiyaç duyduğunda kamu yardımlarından yeterince faydalanabildiğini söylerken, yüzde 56 bu yardımlara ulaşmanın zor olacağını söyledi. OECD’ye göre katılımcıların çoğunluğu; barınma, sağlık hizmetleri ve yaşlılara uzun süreli bakım sağlanması gibi konularda endişeli olduğunu dile getirdi.
Hükümetler yurttaşı öteliyor
OECD, araştırmanın aynı zamanda insanların hükümetlerin refah politikaları konusundaki hoşnutsuzluğunu ortaya koyduğunu belirtti. OECD’ye göre katılımcılar, sisteme verdikleri göz önünde bulundurulduğunda adil bir paylaşım olmadığını söylemekle kalmadı. Kanada, Norveç, Danimarka ve Hollanda dışındaki ülkelerde yaşayan tüm katılımcılar, hükümetlerinin kendi fikirlerini önemsemediğini de savundu. Sonuçlara dair bir analiz yapan OECD, “Bu duygular bütün sosyal gruplar arasında hızla yayılıyor. Üstelik sadece ‘geride bırakılmış’ diye addedilen gruplarla da sınırlı değil” yorumunu yaptı.
Eğitimliler daha duyarlı
OECD, adaletsizlik duygusunun iyi eğitimli ve yüksek gelirli kesimde daha da yüksek olduğunu açıkladı. Öte yandan hükümetlerinin ekonomik refah ve adil paylaşım konusunda daha iyisini yapması gerektiğini düşünenlerin çoğunun, Fransa ve Danimarka dışında, refah sistemi açısından diğer ülkelere nazaran daha cömert sayılan ülkelerde yaşıyor olması dikkat çekti.
Paratoner görevi
Zenginlerden daha fazla vergi alınması konusu, pek çok ülkede ‘politik paratoner’ işlevi görüyor. ABD’de Demokratlar ‘Vergi İndirimleri ve İstihdam Yasası’yla şirketlere getirilen vergi indirimine karşı çıkarken Fransa’da da hayat pahalılığı ve akaryakıt zamlarıyla fitili ateşlenen Sarı Yelekliler’in protestoları 18 haftadır aralıksız devam ediyor.
Emekli aylıklarına öncelik
Araştırmaya göre katılımcıların çoğu daha iyi emekli aylıklarının öncelik olması gerektiğini belirtirken, bunun ekonomik açıdan özgürleştirici olduğunu savundu. Her 100 katılımcıdan 48’i sağlık sistemini ikinci sıraya yerleştirdi, 37’si ise sabit ve garantili gelir sahibi olmayı tercih etti.
EKONOMİ SERVİSİ