Samsun’da başlayıp Artvin’den geçerek Gürcistan sınırındaki Macahel’e kadar uzanacak olan ‘Yeşil Yol’un bin km’sinin tamamlandığı açıklandı. Projenin halka şu sözlerle sunuluyor olması dikkat çekti: “Karadeniz’de turistlerin doğa içerisinde ulaşım sağlamasını hedefleyen Yeşil Yol Projesi.” Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca sürdürülen Yeşil Yol Projesi: Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin illerini kapsıyor. DOKAP’ın açıklamalarında, Yeşil Yol’un sadece yol çalışmasından ibaret olmadığı, yolun geçtiği bölgelerde konaklama tesisleri, dış cephe çalışmaları, reaksiyon alanları gibi unsurların da destekleneceği belirtilirken, bölge halkı ise yolun maden sahaları için açılan bir yol olduğunu belirtiyor.
DOKAP Başkanı Yusuf Mengi yaptığı açıklamada, Yeşil Yol’un Türkiye Turizm Stratejisi 2023 vizyonundan hareketle Karadeniz bölgesinin yaylalarını ve turizm merkezlerini birbirleriyle üst kottan bağlantısını sağlayacak bir proje olduğunu söyledi. Yeşil Yol’un bir turisti Samsun’dan başlayıp Sarp Sınır Kapısı’na kadar ortalama 70 kilometre hızla doğaya dokunarak, doğayı izleyerek turizm faaliyetine katma üzerine planlanmış bir çalışma olduğunu belirten Mengi, projenin doğada yeni bir yol açma çalışması değil, var olan yolların iyileştirilmesinden ibaret olduğunu vurguladı. DOKAP başkanının da politikacılar gibi gerçekleri saklaması dikkat çekerken, yolun neredeyse tamamının yeni yol olduğu eskilerinin de genişletilerek asfaltlandığı biliniyor. Yöre halkı, “70 km hızla kim hangi doğaya değebilir” diye soruyor.
Madenlere izin vermeyeceğiz
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Fındıklı Dereleri Koruma Platformu’ndan Mevlut Gürkan, Yeşil Yol’un amacının Karadeniz Dağları’nda her santimetrekaresi lisanslanmış olan madenler için açıldığını ve yakında bunun tamamen gün yüzüne çıkacağını belirtti. Yolun geçtiği alanların tamamının doğal alanlar olduğunu ve bölgeyi ziyaret eden turistlerin de bu doğal alanların büyüleyici güzelliği için geldiklerini belirten Gürkan, “Hançer gibi doğanın kalbine saplanan otoyolu görmeye hangi turist gelir? Halkı turizm yapacağız diye kandırarak madencilere altyapı hazırlandığını” belirterek, “Fındıklı’da 20 yıldır izin vermediğimiz HES’ler gibi bu madenlere de asla izin vermeyeceğiz” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ