Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan rapor, Avrupa Parlamentosu’nda 109 oya karşı 370 oyla kabul edildi.
Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti. Rapor 370’e karşı 109 oyla kabul edildi.
Rapor, AB’nin yürütme organı olan ve üye adayı ülkelerle müzakereleri yürüten Avrupa Komisyonu’na Türkiye’nin katılım sürecinin askıya alınması çağrısında bulunuyor. Çağrıya gerekçe olarak ise, insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğündeki gerileme gösteriliyor. Türkiye’deki durumun, AB üyeliğine adaylık süreciyle çeliştiği ifade ediliyor.
Piri: Daha fazla şey yapılmalı
Raporu hazırlayan Kati Piri, oylama öncesi düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile müzakere sürecinin tamamen durdurulmasının değil, askıya alınmasının önerildiğinin altını çizdi. Piri, Avrupalı liderlerin de, Gümrük Birliği, ticaret ve fonlar gibi araçları kullanarak Türkiye’yi insan hakları ihlallerinin sonlandırılması için baskı uygulamaya çağırdı.
Karar ilk
Raporun onaylanmasıyla, Avrupa Parlamentosu ilk kez üyelik sürecindeki aday bir ülkeyle müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapmış oldu. Sembolik önem taşıyan oylama, Avrupa Komisyonu üzerinde bağlayıcı etkisi bulunmamakta.
Çelik: Bizim için hükümsüz
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AP’nin kararına tepki gösterdi. “Bizim açımızdan değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar bu” diyen Çelik, Twitter hesabından şunları yazdı: “Bu itibarsız karar, AP’nin artık aşırı sağın ideolojik güdümüne girdiğinin ilan edilmesidir. Aşırı sağın dar penceresinden bakıyor dünyaya.”
Dışişleri Bakanlığı: Tek taraflı
Dışişleri Bakanlığı ise, “AP tarafından benimsenen tek taraflı ve objektiflikten uzak tutuma, tarafımızca herhangi bir değer atfedilmesi mümkün değildir” diye tepki gösterdi.
HABER MERKEZİ