Bir nötron yıldızının (titreşen yıldız) yörüngesinde bulunan gezegenin çok büyük bir basınç altında olduğu belirtildi. Bu basıncın, gezegenin yapısında karbonu kristalleştirerek elmas haline dönüştürdüğü anlaşıldı. Elmas gezegenin yörüngesinde bulunduğu nötron yıldızın ise bir süpernova patlamasının kalıntısı olduğu ifade ediliyor. Elmas gezegeni içeren yıldız sistemi, Dünya’dan yaklaşık 4 bin ışık yılı uzaklıkta, Serpens (yılan) takımyıldızında bulunuyor.
Avustralya, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD’li gökbilimciler, nötron yıldızının titreşimlerinin sistematik olarak yayılmasından yola çıkarak, yıldızın yörüngesinde bir gezegen olabileceğini düşündü ve elmas gezegen bu yolla keşfedildi. Titreşimleri inceleyen gök bilimciler, yıldızın 600 bin kilometre uzaklığında elmas gezegeni keşfetti.
Jüpiter’in büyüklüğüne eşit
Benzer bir yıldız sistemi, en son 1992’de keşfedilmişti. Elmas gezegeninin genişliğinin 60 bin kilometreden fazla olmadığı, ancak Jüpiter kadar büyük bir yoğunluğa sahip olduğu belirtildi. Gök bilimciler, elmas gezegenin genişliğinin daha az olması halinde nötron yıldızının çekimi yüzünden parçalanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. İngiltere’nin Manchester Üniversitesi’nde akademisyen olan Benjamin Stappers, Astronomy Now dergisine yaptığı açıklamada, “Hiç şüphe yok ki nötron yıldız süpernova sonucunda bu hale geldi. Şu ana kadar bu şekilde oluştuğunu tespit ettiğimiz tek yıldız sistemi” dedi. Stapper, “Tahminimiz, elmas gezegenin bulunduğu yıldız sisteminin artık düzene girdiği ve bu şekilde ömrünü devam ettireceği” ifadesini kullandı.
EKOLOJİ SERVİSİ